Starkare försvarspolitik och en öppning för Nato-medlemsskap, möjligheten att döma IS-resenärer för landsförräderi, att kunna använda Jas-plan i kampen mot IS och tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd.
När Ebba Busch Thor äntrade scenen i Almedalen befäste hon ytterligare den högergir som påbörjades vid partiledarbytet i våras. Förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd lanserades redan under Göran Hägglund, men Ebba Busch Thors tydliga högerprofil accentuerar det ytterligare. Ämnet är givetvis kontroversiellt – även inom partiet där förslaget skapat debatt mellan den socialkonservativa flanken och de mer liberala förespråkarna.
KD-profilen Bengt Sjöberg, kommunfullmäktigeledamot och pastor i Filipstad, som engagerat sig djupt för flyktingar, är en av dem som tar ställning mot.
– Jag delar inte partiets åsikt. Jag har sett så många familjer våndas och kämpat, som har barn som kommit in i skolan. Där håller jag inte med. Främst är det syrierna som jag vill fortsätta ge permanenta uppehållstillstånd. Kan man visa sin identitet, och de som verkligen kommer från Syrien, de ska få integreras i lugn och ro, säger han.
Att Bengt Sjöberg brinner för frågan är uppenbart.
– Jag har skrivit om det till Kristdemokraternas tidning och till riksdagsledamöterna att vi verkligen måste stå upp för det här.
På andra sidan finns Peter Kullgren, kommunalråd i Karlstad och ledamot i KD:s partistyrelse. Han ser tillfälliga uppehållstillstånd som ett sätt att ”jämna ut skillnaderna mot övriga europeiska länder”, som han anser gör för lite i flyktingfrågan.
– Sverige är ganska ensamt om att ge permanenta uppehållstillstånd från början. Svenska ledare, röda som blå, har försökt prata om att alla ska ta sitt ansvar, men uppenbarligen fungerar det inte. Nu är vi verkligen i ett läge där det behövs.
Peter Kullgren fortsätter:
– Det handlar inte om att inte ge permanenta uppehållstillstånd. De som har försörjning och arbete kan få det även om kriget i hemlandet är slut. Det samma gäller de där skyddsbehovet kvarstår.
Oavsett flyktingfrågan som vattendelare anser Bengt Sjöberg att partiet har kvar sin socialt omhuldande profil, liksom att Ebba Busch Thor är ”en lysande talare” som i Almedalen lyfte många frågor som måste börja diskuteras. Fast man måste också vara lyhörd inför utvecklingen, menar han.
– Jag är rädd för en utveckling liknande den i Danmark där alla partier har börjat anpassa sig efter Kjaersgård (Pia, före detta ledare för Dansk Folkeparti). Jag är fortsatt glad medlem i partiet men inser att jag kommer att få en hel del att göra och debattera.
Tillfälligt uppehållstillstånd
KD: Flyktingar som beviljas asyl ska få tillfälligt uppehållstillstånd på tre år när de kommer till Sverige. De som har fortsatt behov av skydd eller har kommit in på den svenska arbetsmarknaden ska ges permanent uppehållstillstånd efter tre år.
M: Tillfälligt uppehållstillstånd i tre år till flyktingar som kommer till Sverige. Permanenteras för de som får arbete inom tre år. För de där skyddsbehov kvarstår efter tre år förnyas det tillfälliga uppehållstillståndet.
FP: Tillfälligt uppehållstillstånd blir permanent då personen skaffat sig ett jobb. De med skyddsbehov får permanent uppehållstillstånd efter tre år. Familjer med barn under 18 år eller konventionsflytkingar ska lyda under dagens förutsättningar. Språkkrav på nya medborgare ska införas.
C: Flyktingar som beviljas asyl ska få permanent uppehållstillstånd direkt när de kommer till Sverige. Centerpartiet menar att permanent uppehållstillstånd är en förutsättning för att de som kommer till Sverige ska känna sig trygga och då ha lättare att lära sig språket och skaffa jobb.