Därför tog kommunalrådet Peter Söderström (S) initiativ att bjuda in Tobias Kjellberg och Gunilla Andersson från Landstinget till stadshuset i Arvika under tisdagsmorgonen. Ett möte som visade sig vara mycket positivt.

– Vi tyckte att det var viktigt att få svar på en del frågor med tanke på den senaste tidens rapporter om akutkirurgin. Jag tycker att mötet gick riktigt bra och att det är viktigt att ha en dialog av den här sorten för både kommun och landsting. Svaren gav en viss trygghet, bekräftar Peter Söderström.

I sin inbjudan till Landstinget bad han tjänstemännen redogöra för hur beslut om akutkirurgin skulle komma att påverka anestesijouren, radiologi och dygnetruntverksamhet inom laboratoriemedicin. Han bad även om svar på frågor gällande rekrytering av kirurger till Arvika.

– Vi hade en bra dialog om inriktningsbeslutet från ledningen. Vi pratade också om rekrytering av kirurger och hur vi kan skapa en attraktiv arbetsmiljö. Vi måste fortsätta den dialogen och även se på hur vi jobbar med uppdraget i hela Värmland, inte bara Arvika, säger landstingsdirektör Gunilla Andersson.

Besluten handlar inte om all akutkirurgi i Arvika utan det rör sig enbart om jourtid, det vill säga kvällar, nätter och helger. Något som inte framgick klart och tydligt från första början, medger Gunilla Andersson.

När det gäller anestesijouren och radiologi förblir rutinerna desamma, men det finns planer på att utöka dialysavdelningen i Arvika eftersom det finns ett tydligt behov för det.

– Under mötet pratade vi också om vårt uppdrag från styrelsen att arbeta fram en vårdutvecklingsplan som ska sträcka sig ända fram till 2030, bekräftar Gunilla Andersson.

Utvecklingsplanen ska redovisas inför styrelsen i september. Kortfattat handlar den om hur man kan bli bättre på hela vårdkedjan. Här tar man in research om sjukdomsutveckling, demografi, medicinteknisk utveckling, läkemedelsutveckling och mobil vård, bland annat.

Vidare deltog även sjukhusintendent Monica Berneflo på mötet för att redovisa dagsläget på sjukhuset gällande vårdplatser.

I Arvika finns vanligtvis 87 platser när man har full bemanning. Men under sommarveckorna är bara två av fyra vårdavdelningar öppna.

– Just nu har vi 52 platser öppna och det är ont om vårdpersonal och sjuksköterskor. Men vi drar alltid ner på personal om sommaren så det hör inte till ovanligheterna, bekräftar Monica Berneflo.