1745 gick världens största oceanklassade segelskepp ostindiefararen Götheborg på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp.

Det mastiga segelfartyget i trä användes som ett handelsfartyg i trafik mellan Europa och Ostasien under 1700-talet.

Drygt 200 år senare, år 1984, bestämde sig fem medlemmar från Marinarkeologiska sällskapet att ge sig ut i ett försök att hämta upp fynd från vrakplatsen och påbörjade därmed en dykning.

Planen med utgrävningen var från början att man ville sprida historisk kunskap kring Svenska Ostindiska Companiets betydelse under 1700-talet. Men efter att ha upptäckt allt större fynd fick man anledning att tänka om. Och man bestämde sig istället för att tillverka en reproduktion av det gamla handelsfartyget.

– Det handlade om att man genom undersökningar ville testa sina kunskaper ifall det fanns möjlighet att kunna bygga upp den igen. Från början var det nog inte många som trodde på det, säger Emanuel Persson, expeditionsledare.

Det gick. Och 2003 stod den klar och sjösattes i Göteborg. Två år senare hade den sin premiärsegling och har sedan dess vistats runt i stort sett hela världen.

Resan till Kina år 2005 är den hittills största. Då genomgick man inte mindre än 16 olika hamnstopp i kuststäder i Europa, Afrika, Asien och Oceanien.

– I synnerhet handlade det om att visa upp skeppet för allmänheten. Men det anordnades många olika arrangemang, allt ifrån utställningar till konserter i de olika städerna, säger Emanuel Persson.

Besättningen ombord ostindiefararen består av runt 80 personer. 18 av dessa ingår i den fasta besättningen. Resterande är volontärbesättning samt jungmän, vilket innebär vaktarbetare.

– I och med att det är en träbåt så är den väldigt dyr i drift. Det är mycket jobb som ligger bakom och mycket underhåll som konstant måste skötas, säger han.

I sommar kommer fartyget att åka runt Vänern och man kommer göra fem olika hamnstopp. Bortsett från Kristinehamn och Karlstad i Värmland kommer man även att stanna till vid Vänersborg, Lidköping och Åmål.

– Det kommer att bli en folkfest med många olika evenemang, säger Emanuel Persson.

Den största utmaningen kommer att bli slussarna. Fartyget kommer att behöva plocka ner riggen från nuvarande 47 meter till 23 för att lyckas komma under broarna.

– Det blir ett litet äventyr, framför allt vid slussarna i Trollhättan. Men vi förbereder oss redan nu så det ska nog gå bra.

Vänern Tour är en del av den fyra månader långa Europaturné som skeppet ska ut på i sommar. Totalt sett är det 17 städer runtom Europa som ska besökas.