I går stängdes bankerna och börshandeln ligger nere. Grekerna kan nu bara ta ut högst 60 euro per dag ur bankomaterna, vilket motsvarar ungefär 550 kronor. Bankerna öppnar först på tisdag nästa vecka igen. Det har rapporterats om långa bankomatköer och en rädsla för att pengarna ska ta slut.

Kyrkoherden Gunnar Lidén flyttade från Karlstad till Aten för fem år sedan. Han jobbar för Svenska Kyrkan i Grekland och är just nu på jobbresa på Kreta. Gunnar Lidén tror att de stängda bankerna kommer få olika konsekvenser i och utanför huvudstaden.

– I Aten kanske pengarna tar slut i bankomaterna, men här på Kreta kommer det nog inte att märkas på samma sätt. Turisterna som kommer hit fyller på med kontanter och de har inte heller bankomatbegränsningen på 60 euro.

Pensionen betalades ut innan helgen och för de pensionärer som inte hämtat ut den kan det bli svårt.

– Det är tufft för pensionärerna. Många har inga bankomatkort, utan hämtar ut sin pension på banken. Men jag hörde att bankerna kanske kommer att öppna för dem, så att de kan få sina pengar, säger Gunnar Lidén.

Det rapporteras också om turister som nu avbokar sina planerade Greklandsresor i rädsla för att pengarna i bankomaterna ska ta slut. Men det är inga problem att semestra i Grekland, menar Gunnar Lidén.

– Det är inte så oroligt som media beskriver med brist på kontanter, upplopp och strejker. Läget är lugnt här. Man kan betala med kort och det kommer finnas kontanter till turisterna.

På söndag ska grekerna folkomrösta. Det handlar om ifall landet ska gå med på de utländska långivarnas krav på besparingar och åtgärder. Men det råder en viss förvirring bland det grekiska folket vad det är man röstar om egentligen.

– En del är oroliga eftersom man tolkar det som att man ska rösta ja eller nej till euron, men det handlar ju om ett krispaket. Många ser det också som att regeringen lägger över ansvaret på folket – hur ska man hinna sätta sig in i frågan på en bara en vecka?

I dag ska Grekland också betala av på lånet till Internationella valutafonden. Det handlar om 1,5 miljarder euro, vilket ännu är osäkert om man kommer kunna betala. Liksom många andra funderar Gunnar Lidén på hur det ska gå för Grekland. Men att landet står inför någon slags ödestimma tror han inte.

– Det här med att Grekland står inför en domedag är bara struntprat. Men den här veckan kommer inte likna något annat. Det ska bli intressant hur man löser detta och hur bankerna agerar, säger Gunnar Lidén.