– Resonemanget verkar vara att det är bättre att en sjuk person är sjukskriven, säger Anna Wånggren.

Anna Wånggren lider av kronisk ledgångsreumatism sedan 1993. Svåra smärtor och trötthet plus en axel som i värsta fall måste opereras gör livet som mamma åt två småtjejer och yrkesverksam formgivare bitvis tungt för Anna, särskilt under vinterhalvåret.

Efter två väldigt lyckade vistelser på en rehabklinik på Teneriffa och i Spanien har landstinget beviljat henne tre månader på Teneriffa i höst. För att slippa splittra familjen och rycka barnen i och ur olika skolor har Anna och maken Rikard Löfgren köpt en lägenhet på Teneriffa.

Planen är att stanna i ett helt läsår. Resor, uppehälle och träning utöver de tre månaderna står de själva för.

– Grunden är att Anna inte mår bra här i Sverige och vi vill testa och se vad det här gör för henne. Tanken är att vi båda, som kan vara flexibla i våra jobb, jobbar på distans och har basen där, men flyger hem när det behövs, säger Rikard.

Så långt allt enligt plan. Problemet är bara att Karlstads kommun säger nej till medflyttning av skolpengen som skulle bekosta döttrarnas skolgång i Svenska Skolan på Teneriffa – vilket fått familjen att härskna till.

Rikard Löfgren:

– Förut har skolpengen gått till friskolan Thorén här i Karlstad. Det här är en svensk skola som Skolverket godkänt, skillnaden är bara att adressen är på Teneriffa i stället för Kasernhöjden. Nu betalar vi två gånger: först genom att vi är skrivna och skattar i Karlstad, och därigenom betalar skolan. Sedan ska vi betala skolpeng en gång till. Det rimliga borde vara att vi får ta med oss vad vi är berättigade till. Nu får vi betala bortåt 50 000 kronor för att ha barnen i skolan ett läsår.

För Anna, som av sin läkare rekommenderats halvtidssjukskrivning tillsvidare, är den tillfälliga flytten nödvändig för att kunna fungera.

– Jag vill jobba och göra rätt för mig i samhället. Men för kommunens del verkar det vara bättre att vi bor här och de betalar skolpeng för två barn. Sedan blir jag sjukskriven och då kostar det pengar i den ändan. Ekonomiskt blir det inte bättre för någon av att jag är hemma.

Beslut är överklagat till förvaltningsrätten. Oavsett utgång sätter sig hela familjen på flyget i augusti.

– Enligt lagen behöver kommunen inte säga ja, men många andra kommuner gör det ändå. Det är frustrerande att det är så svartvitt. Vi gör detta för att kunna fungera och göra rätt för oss, men kommunen sätter en käpp i hjulet, säger Rikard.