Under ledning av landshövding Kenneth Johansson möttes under tisdagen omkring 250 representanter från länets kommuner, landstinget och de frivilliga organisationerna. Uppdraget var att samtala och utbyta idéer kring integrationen och dess utmaningar i länet.

– Värmland har gjort ett exceptionellt arbete i en akut situation under hösten. Nu står vi inför steg två där det handlar om att integrera och se till att de som kommit hit ges möjlighet till ett bra liv, säger landshövding Kenneth Johansson.

I höstas genomförde regeringen den nationella samlingen ”Sverige tillsammans” för att diskutera integrationsfrågor. Utöver Karlstad kommer diskussionerna fortsätta på regional nivå på ytterligare sexton platser runt om i landet.

Enligt landshövding Kenneth Johansson står Värmland inför stora utmaningar de kommande åren.

– De största utmaningarna är arbete, bostad och utbildning.

Han framhåller vikten av att arbetsmarknaden fungerar även för de som just kommit till Sverige.

– Arbetsförmedlingen spelar en stor roll, men även näringsliv och företag har en viktig uppgift när det gäller att ställa upp med praktikplatser och liknande, säger han.

Regionråd Stina Höök (M) är en av deltagarna på konferensen och hon menar att det är nu utmaningen börjar.

– Att konferera är en sak, sedan måste det omsättas till praktiken också säger hon.

Region Värmland har i sig inget integrerande uppdrag men representerar kommunerna och landstinget.

– Det är värdefullt att höra vad de olika representanterna har att säga och vi tar med oss frågor och synpunkter som går att utveckla, säger hon.

Agneta Karlsson är statssekreterare åt folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström och var på plats för att delta i konferensen.

– Jag tycker att det är viktigt att vara på plats för att få en bild av hur man arbetar med hälso-och sjukvårdsfrågorna för nyanlända här i Värmland, säger hon.

Hon ser för landstingens del att det är informationen till nyanlända samt tandvården som är de två stora utmaningarna inför framtiden.

Landshövdingen menar att det nu handlar om att ta tillvara på den kompetensen.

– Många kommer med en hög utbildning inom områden som vi har stort behov av, inte minst inom vården. Rätt matchat är det här en stor möjlighet framöver, säger han.