Är det klotter och skadegörelse som är det största problemområdet? Eller är det våld i nära relationer? Eller våld som sker utomhus, på kvällar när alkohol och narkotika är inblandat?

Vad tycker kommuninvånarna?

Det vill kommunen och polisen veta, för att efter svaren ringa in minst ett och högst tre problemområden för att ge ett medborgarlöfte om att kraftsamla mot dem. Bakgrunden till medborgarlöften är det direktiv som formats inom den nya polismyndigheten om att komma närmare medborgarna, och därför har två poliser inom lokalpolisområde Karlstad fått i uppdrag att samordna verksamheten med kommunen. En ny grupp inom polisen har skapats, i dag sex områdespoliser, som i praktiken tillsammans med andra aktörer ska verkställa medborgarlöftet.

– Vi behöver få en gemensam lägesbild och det ska bli väldigt spännande att se vad medborgarna själva svarar. Det finns exempel från en annan kommun där polisen tyckte att problemen med narkotika bland unga var mycket stora. Men det svarade inte medborgarna, det var helt andra saker som de tyckte var större problem, säger Orla Kristoffersen, chef för lokalpolisområde Karlstad.

På sin hemsida har Karlstads kommun listat ett antal problemområden, som stölder och inbrott i bostäder, våld i offentlig miljö, social oro, klotter och skadegörelse, otrygga miljöer, våld i nära relationer, narkotika- och alkoholrelaterad brottslighet och trafikbrott. På hemsidan kan den som vill svara på enkäten och välja ut vilka områden som man tycker är absolut viktigast att ta tag i. Det går även att lämna andra synpunkter.

Kommunen kommer också att bjuda in föreningar och privatpersoner till workshops för att diskutera frågorna och därigenom komma fram till ett fortsatt diskussionsunderlag. Under våren ska diskussionerna mynna ut i ett medborgarlöfte.

– Alla brott är allvarliga, men vardagsbrottsligheten är viktig att ta tag i. Det är ofta de brotten som berör människor, säger Lennart Hynynen, kommunpolis.