– Det känns inte så konstigt än för det är full fart med arbete ända till mållinjen, säger han.
När VF träffar Lennarth Larsson, 64, har han ännu några arbetsdagar kvar. På torsdag 2 juli gör han sista dagen på banken. Fast pensionär blir han inte riktigt än.
– Jag har en semesterperiod först och sedan så har jag lite administrativt ansvar ända till sista augusti.
Från och med 1 september tar en ny chef över ansvaret. Samtidigt omorganiseras ledningsfunktionen för bankens kontor i Hagfors, Munkfors och Torsby på så sätt att de tre kontoren får en chef.
– Det blir Ann-Christin Laack i Torsby som tar över, berättar Lennarth Larsson.
Han har varit ”sin” bank trogen sedan 1969. Första jobbet efter utbildningen blev vid det som då hette Karlstad sparbank där arbetsuppgifterna blev inlåning och kassatjänst. 1971 började han jobba vid bankens kontor i Hagfors i fastigheten där banken fortfarande inryms.
– Huset var nybyggt då. Och banken hade bytt namn till Länssparbanken Värmland, säger Lennarth.
Han arbetsuppgifter var mynthantering, att ta hand om dagskassor och leverans av växelkassor. Senare fick han jobba med privatjuridik och lån vilket han fortsatte med under resten av 1970-talet. Sparbanken skrev vid den här tiden köpekontrakten på småhus byggda av dåvarande Skånska cement vilket blev Lennarths uppgift. Husen byggdes i området Dalen, Sund, i Uddeholm, Mjönäs och i Sunnemo. Han var också med om den senaste (sista?) stora byggboomen i Hagfors när området Sundfall byggdes. På 1980-talet började Lennarth Larsson arbeta med företagsinriktade frågor och 1985 blev han chef för bankens företagskontor. Några år senare, i början av 1990-talet, utsågs han till kreditchef i norra Värmland och ytterligare något år senare blev han lokalbankschef för Munkfors, Hagfors Torsby och Sysslebäck med personalansvar för 40 anställda. 2009, efter den ekonomiska krisen, fick det som nu bytt namn till Swedbank ny ledning och affärsområdena företag och privatmarknad slogs samman och Lennart fick jobbet som bankchef för Hagfors och Munkfors.
Under sina år inom sparbanken har han varit med om många förändringar. 1986 bildades Sparbanken Alfa, 1993 blev namnet Sparbanken Sverige, 1995 skedde börsintroduktion, 1998 genomfördes en fusion och Föreningssparbanken bildades. I början av 2000-talet bytte banken namn till Swedbank.
– 2009 fick vi utökad beslutskraft i form av kreditbefogenheter och den kommer att leva kvar, säger Lennart Larsson och tillägger att en annan stor förändring som berörde många var när checkarna togs bort 1993.
– De var en grogrund för bedrägerier och ekonomiskt trassel.
Banken han vigt sitt yrkesliv åt har i norra Värmland 16 000 privatkunder och 1 200 företagskunder. Den sammanlagda in- och utlåningen uppgår till sex miljarder kronor. Sedan 2012 har inte Swedbank någon kontanthantering i Hagfors, Torsby och Munkfors, en förändring som orsakade protester från kunderna när den genomfördes.
– Däremot hanterar vi dagskassor och vi har uttagsautomater som sköts av ett externt företag, säger Larsson.
Bankfastigheten i Hagfors såldes 1988 och sedan dess hyr banken sina lokaler.
När Lennart Larsson på torsdag kliver ut genom dörren till arbetsplatsen där han tillbringat större delen av yrkeslivet sker det utan något större vemod, säger han.
– Känslan är ganska optimistisk och jag känner tillförsikt. Jag har många fritidsaktiviteter jag vill ägna mig åt.
Ett stort intresse är skidåkning. Genom åren har han åkt 36 Vasalopp samt två gånger öppet spår. Hans rekord är fem timmar och 26 minuter.
– Jag har antagit ett styrelseuppdrag jag är väldigt stolt över och det är som vice ordförande i Vasaloppsföreningens veteranklubb med över 800 medlemmar. Jag har också ett stort intresse för natur och skogsutflykter.
• Vad är det bästa med det jobb du nu lämnar?
– Det mest glädjande är alla kundmöten.
• Kommer du och din fru att bo kvar i Hagfors?
– Vi ska bo kvar. Det blir så långt till allt om jag flyttar från Hagfors brukar jag säga.