– Börjar det klia i halsen eller ögonen går vi ut direkt.

Orden kommer från sjukhusintendent Jan Söderholm när vi kliver innanför dörrarna till det som tidigare var kirurgmottagningen. Två kasserade toaletter står halvvägs in i korridoren, här och var gapar blottade hål och kablar i väggar och tak. I lunchrummet hänger fikaschemat kvar, men efter att personalen börjat klaga på fysiska besvär togs beslutet att flytta ut för ett år sedan.

Nu är mottagningen tom. På sina håll har hantverksingrepp påbörjats bara för att strax därefter ha avslutats i avvaktan på ett mer helhetligt renoveringsgrepp för hela sjukhuset.

Tre veckor senare är det dags för festlig invigning av landstingets nya prestigebygge, operationscentrum. Tal, underhållning, gratisbussar från Stora torget för besökare som vill närbesiktiga huset som utgör första delen i 1,5-miljarderssatsningen.

Bakom varje kvadratmeter finns en tanke – flödesoptimerade lösningar, rymliga operationssalar med tillhörande datacentral bakom en ljuddämpande dörr och flyttbara modulväggar.

De två byggnadernas paradoxalt skilda standard sammanfattar väl de utmaningar som CSK:s lokalbestånd står inför.

– Man kan se det som en klocka över 30 år. På 30 år måste vi ha renoverat allting och vi skulle ständigt behöva jobba med något om man ska se till vad lokalerna egentligen behöver underhållsmässigt. Att hela sjukhuset skulle vara i toppskick samtidigt, det är omöjligt, förklarar fastighetschef Annette Andersson.

Men även om de stipulerade renoveringsbehoven kan betraktas cykliskt har de faktiska ingreppen skett irregulärt och inte sällan förskjutits.

Konsekvensen har blivit en komplicerad – och dyr – sits.

– Slår man ut kostnader och tittar bakåt hade vi klarat oss med betydligt lägre kostnader om man hade gjort något varje år i stället för att det som nu ska bli kris och katastrof då och då. Landstinget har ju kroniskt ont om pengar och många gånger har man fått låta investeringar i lokaler stå tillbaka för satsningar i vården, säger Annette Andersson.

I dagsläget föreligger omfattande renoveringsbehov på flera håll. I stora drag hänger det samman så här:

• Dagens operation väst ska renoveras och 2018 integreras med nya operationshuset.

– Sedan måste vi rotrenovera operation öst, då måste vi flytta förlossningen. Men i dag har vi egentligen ingenstans att flytta den, utan den får tillfälligt inhysas i hus 57, säger Annette Andersson.

• Hus 22, infektionskliniken, är en svår nöt. Möjlighet till isolerade rum med egen ingång utifrån är ett krav, vilket innebär att verksamheten inte ens temporärt kan hysas in på annat håll. Samtidigt är längan så undermålig att varje enskild reparation är av karaktären ”livsuppehållande åtgärder”, som Annette Andersson säger.

– Vi behöver titta på en ny lokalisering och kommer att behöva titta på ett nytt hus. Vi skulle behöva riva hela huset och se vad vi kan göra på den ytan, och för det behöver vi ta fram ett underlag. När vi är där? Jag vet inte, sex sju år kanske.

• I vårdtermer kan ”50-stråket” sägas vara CSK:s kroppspulsåder. Centralt placerad i hjärtat av sjukhuset, med verksamheter som ortopedi, kirurgi, onkologi, öron näsa hals och kiosk och apotek, är det en omgörning som kräver både ekonomiska och utrymmesmässiga resurser samt eftertanke.

– Först behöver vi ersätta infektionskliniken för att få fria ytor. Det önskar vi kunde dra igång så fort som möjligt eftersom vi vet att vi behöver starta med 50-blocket, vi märker att teknikåtgärderna ökar där. Där finns risk för vattenläckor, det kommer hända något. När vi rotrenoverar kommer vi passa på att anpassa lokalerna till dagens vårdbehov, säger Jan Söderholm.

• Sedan är vi tillbaka till hus 4, förra kirurgmottagningen.

Delar av byggnaden uppfördes på 1940-talet. Det var för länge sedan dags för rotrenovering.

– Det här är ett hus vi skulle behöva jobba med. Här kan man välja om man vill göra åtgärder, men på till exempel infektionskliniken är det för sent. Helst vill vi inte göra åtgärder våningsplan för våningsplan utan göra något åt hela huset. Här inväntar vi den övriga tågordningen, säger Annette Andersson.

Allt sammantaget ger ett läge där flera grundliga – och dyra (ingen vågar sia om vad notan skulle landa på) – omgörningar krävs inom de närmsta åren. Samtidigt finns ett svårangjort problem i det att CSK har begränsade lokaler och knappt plats att inhysa ens dagens verksamhet.

– Vårt bekymmer är att vi inte kan tömma huset, vi skulle vilja att det skulle vara tomt där vi ska renovera. I dag finns inte den möjligheten. Just nu klarar vi oss på grund av bemanningsproblem som tvingat oss stänga vårdavdelningar. Man kan säga att vi klarar ett akuttillstånd, men vi klarar inga större incidenter, säger Annette Andersson.

– Det låter som jag målar upp en hotbild, men vi måste vara tydliga med att det finns viss risk, då måste vården förbereda sig.