– Jag är inte överraskad, säger Mats Sandström (S), ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Värmland.

Det börjar närma sig avgörandedags för kollektivtrafikens framtid.

På förhandlingsbordet ligger ett nytt regionalt trafikförsörjnings­program för 2017–2021, där allt från reseutbud till målområden och miljöfrågor ingår. Det innefattar också Värmlandstrafiks förslag om utökade tågförbindelser med Oslo till en kostnad av 30 miljoner kronor.

Den stora frågan gäller dock utbudsnivån på kollektivtrafiken kommande femårsperiod där tre alternativ föreslagits:

• Bevara 2016 års nivå, ingen ytterligare utveckling. Ägarbidraget uppgår till 476 miljoner kronor år 2021.

• Utveckla stora delar av nedanstående punkter, fast under en längre period. Ägarbidragsnivå på 518 miljoner kronor 2021.

• All utbyggnad görs prioriterat. Här ingår exempelvis möjlighet till högre hastighet på Fryksdalsbanan och Vänerbanan. På bussidan utökas helg- och sommartrafik samt reguljär trafikering av vissa linjer. Ägarbidraget skulle 2021 ligga på 581 miljoner kronor.

När alla remissinstanser, däribland kommunerna och landstinget, yttrat sig står det klart att en majoritet, tio kommuner, förespråkar alternativ 1 och att de flesta är positiva till tågutvecklingen. Landstinget, som petar in hälften av ägarbidraget, lägger sig ”mellan alternativ 1 och 2”.

– Det är ganska väntat utifrån att det förs diskussioner om ekonomin. Många kommuner och landstinget har ingen stor kassakista att ösa pengar ur. Kommunerna förväntar sig någon slags kostnadseffektivitet och vill se att man får något tillbaka, säger Mats Sandström.

Den andra stora giganten, Karlstad, förespråkar ihop med kommuner som Grums, Munkfors, Forshaga, Kristinehamn nivå 1. Karlstad vill prioritera tågtrafiken och är positivt till Osloförbindelsen, samtidigt finns effektiviseringsmöjligheter på bussidan, menar samhällsplaneraren Peter Thörn.

– Det är inte nödvändigt att köra buss och tåg bredvid varandra. Parallelltrafik är dyrt och med tåg får man kortare restider och det är attraktivare för arbetspendling. Då får man en större arbetsmarknadsregion och det är först med snabbare pendlingsmöjligheter som folk överväger att ställa bilen.

Bara Torsby förordar alternativ 3 inklusive Osloförbindelsen. Trafikförsörjningsprogrammet klubbas på regionfullmäktige i april.