Att välja ut konst till sjukhusmiljöer är en konst i sig. Arbetet med att smycka det nya operationshuset, som invigs i dag, har pågått i flera år, och många har fått vara med och tycka till innan besluten tagits.
– Viktigast är att konsten får patienten att känna sig trygg. Svårigheten ligger i att det ska finnas något som passar alla när alla tycker olika. Det får heller inte bli blackt. Många gillar pelargoner men det hade blivit enformigt om vi bara använt oss av det, menar landstingets konstchef Anna Åberg.
Hon är mer än nöjd med slutresultatet, som visas upp för allmänheten på sex stycken konstvandringar nu under helgen.
Trots husets ljusa och öppna ytor förs tankarna till en stor skog. Temat är natur, kultur och Värmland. Dels, påpekar Anna Åberg, visar forskningen att naturen spelar en viktig roll i läkandet, och dels anmälde många kvalificerade värmländska konstnärer sitt intresse för att få vara med och smycka landstingets nya flaggskepp.
Av nio fasta verk är åtta skapade av värmlänningar. Det första som möter besökarna i entréhallen är en fågelskog i glas av Ingalena Klenell. Fågelskogen hänger i taket som en självklar blickpunkt och tanken är att patienten ska förstå att hen är i fokus.
I entréhallen finns också mosaikpelare med namnet ”Blåslaven som smyckar tallen i morgondagg”, skapade av Helene Karlsson. Pelarna symboliserar trädstammar som håller upp huset och verksamheten.
Trädtemat fortsätter sedan på fyra ljusgårdar där den enda icke värmlänningen – Ylva Franzén – skapat ett slags keramiskt grenverk i färgerna blått, rött, gult och grönt.
– Det är det mest omfattande konstverket. En femte ljusgård ska bli klar 2018, berättar Anna Åberg.
Mellan apoteket och cafeterian i entréhallens nav hittas ett fristående galleri med namnet ”Gallery 1:10”. Det är Anna Lidberg som av ett dockskåp skapat ett galleri i miniatyrskala, som uppmuntrar till ett nära och annorlunda betraktande. Kanske kan patienterna rent av känna att de är på en helt annan plats för en stund.
En trappa upp, i ett allrum, finns ett verk med namn efter barnsången ”I ett hus vid skogens slut”. Kika in i husets lilla fönster och du får se en eld brinna i den öppna spisen. ”I brasans varma sken kan vi försjunka. Lägga på ett vedträ då och då. Allt är väl”, hälsar konstnären Henric Westlund.
Till de fasta verken hör även fotografier. I väntrummen har Robert Johansson skapat collage av värmländska naturbilder och i operationssalarna hänger fotografier i storformat, tagna av Öyvind Lund och Jan Schutzer.
– I operationssalarna sover ju oftast patienterna men konsten har stor betydelse även för personalen. Min upplevelse är att de tycker att konsten spelar en viktig roll i vårdmiljön. De är glada, tycker det är fint och längtar efter att få börja jobba i lokalerna, säger Anna Åberg.
Operationshusets barnväntrum är ett av de allra viktigaste rummen. VF har tidigare skrivit om hur elever från Mariebergsskolan tillsammans med sjukhusets lekterapi valde att Bertil Bengtsson skulle få gestalta utformningen med deras hjälp. Resultatet blev en färgglad och detaljrik målning med namnet ”Dans för de som snart får åka hem”.
Sist men inte minst har prisbelönte fotografen J-H Engström bidragit med fyra kaklade bilder av raggarbilar, lämpligt placerade i jättegaraget under operationshuset.
Senast landstinget gjorde en lika stor satsning på konst var i samband med det nya psykiatrihuset med mera 2010. Sammanlagt har utsmyckningen i operationshuset kostat 2 150 000 kronor (att sätta i relation med de drygt 1,5 miljarder hela operationsbygget beräknas gå på). Väl investerade pengar, tycker förstås konstchefen.
– Konsten är ett stöd i vården. Förutom att utstråla trygghet ska den också kunna fungera som samtalsöppnare och användas för att orientera sig i sjukhusmiljön. På ett sjukhus finns människor i många olika tillstånd och där kan en bild betyda otroligt mycket. Förhoppningen är att patienter och anhöriga ska hämta kraft ur konstverken.
Fotnot: Förutom den fasta, integrerade konsten finns en stor löskonstkollektion bestående av både nya och gamla verk.
Värmländsk konst fyller det nya operationshuset