Redan i dag har 13 kommuner i Värmland rökförbud på arbetstid för sina kommunanställda. Den första april i år inställer sig även Hammarö kommun i ledet. Men det är inte bara rökning kommunen förbjuder. Även snusprillan blir förbjuden att ha under läppen.
– Det är hälsoperspektivet som är skälet i den här frågan, säger Caroline Depui, kommunchef i Hammarö.
Kommunchefen menar att det kommer vara arbetsgivarens uppgift att se till så att regeln hålls.
– Vi kommer inte ha några tobakspoliser och inte heller vill vi ha någon angivarverksamhet. Utan när man som chef uppmärksammar det så får man påpeka vad som gäller på arbetsplatsen. Förhoppningsvis finner sig medarbetaren i det annars får man fortsätta med de påföljder som finns i kommunen, säger Caroline Depui.
Vilka påföljder kan det handla om?
– Jag hoppas att vi inte ska behöva gå så långt men i yttersta fall är det uppsägning som kan ske, säger kommunchefen Caroline Depui.
Hittills har ingen prövat frågan i domstol. Därför går det inte att avgöra om man får säga upp någon eller inte. Men en generell regel som skulle gälla för samtliga yrken inom en kommun kan bli problematisk att hålla i en domstol menar Jenny Julén Votinius, docent i civilrätt. Hon menar att arbetsgivaren får säga upp en medarbetare som inte följer ordningsregler men är tveksam till att snusförbud räcker som regel.
– Det räknas som en inskränkning i arbetsgivarens integritet vilket gör att det blir en avvägning mellan arbetsgivarens bestämmanderätt och arbetstagarens integritet. Att ha ett strikt förbud mot snus kräver en bra motivering från arbetsgivaren, säger Jenny Julén Votinius och fortsätter:
– Om motiveringen enbart har att göra med den enskilde arbetarens hälsa då kommer man in på frågor om hur farligt det egentligen är att snusa vilket är väldigt svårt att svara på, säger hon.
Att kommunen skulle säga upp någon för deras egen hälsas skull går alltså inte att avgöra. Jenny Julén Votinius menar också att det är skillnad mellan vilka arbeten det handlar om. Kommunen skulle kunna hävda ett en förskollärare ska vara en god förebild för barnen som motivering till ett förbud. Men kan få svårare att motivera en eventuell uppsägning för en snusande parkarbetare som planterar blommor. Ett strikt hälsoperspektiv blir svårt att motivera, men frågan är inte prövad i domstol.
– Det saknas rättspraxis i frågan så det går inte att säga exakt vad som gäller eftersom det inte är prövat, säger Jenny Julén Votinius.
Patrik Strömer arbetar på livsmedelföretagens branschorganisation med ansvar för frågor kring snus. Han menar att förbudet är problematiskt.
– Det är dåligt av flera skäl. Om man ska ha en policy i en kommun behöver man kunna efterleva den, och hur det ska gå till förstår jag inte, säger Patrik Strömer.
Han menar också att det är viktigt att skilja på rökning och snusning och att förbudet kan ha konsekvenser för den enskilde medarbetaren.
– Det är olyckligt att man motiverar beslutet med folkhälsa men gör någonting som nästan riskerar att gå emot det, säger han.
Karin Bäckman är ordförande i fackförbundet Kommunal i Hammarö. Hon ser inga större problem med förbudet som hon också påpekar handlar om användning av tobak på arbetstid. Kommunen kommer också att erbjuda hjälp för den som vill sluta röka eller snusa.
– Våra medlemmar får betalt av arbetsgivaren för att utföra ett arbete under arbetstid men vad de gör på sina raster kan vi inte lägga oss i, säger Karin Bäckman och fortsätter:
– Moroten är viktigast i den här frågan, vilket är ett hälsoperspektiv. Och nu får man ju hjälp att sluta av arbetsgivaren om man vill det, säger Karin Bäckman.
Förbudet träder i kraft den första april och kommunchef Caroline Depui tror inte att det kommer att bli några problem. Hon säger att åtgärder kommer att vidtas mot anställda som inte följer reglerna.
– Om man nu inte följer regeln så är det klart att man måste göra något som arbetsgivare, annars får det ju ingen effekt över huvud taget, säger Caroline Depui.
Att arbetsgivaren får sätta upp regler som i sin tur kan leda till uppsägning ser docenten i civilrätt Jenny Julén Votinius inte som något konstigt. Frågan är snarare vilka regler en arbetsgivare får sätta upp.
– Det beror på vad arbetsgivaren har för skäl. Regeln måste anses vara motiverad och det är inte säkert att den här motiveringen skulle hålla i domstol, säger Jenny Julén Votinius.