Diskussionen om boendet har pågått under en tid med Karlstads kommun. Nu på onsdag behandlar teknik- och fastighetsnämnden frågan, och enligt tjänstemannaförslaget kan det bli grönt ljus.
Det som främst fått kommunen att tveka är avståndet till närmaste affär, vårdcentral och andra inrättningar som flyktingar ska ha tillgång till. Det verkar dock kunna lösas.
– Ja, vi kommer att erbjuda egna bussturer till Molkom, så det är inga problem. För övrigt är det inte något som kommunen behöver ha åsikter kring, det är sånt som Migrationsverket ställer krav om och som jag som utförare får se till att lösa, säger Mats Björn.
Han driver sedan tidigare anläggningar i Höljes, Millmark, Uddeholm, Lesjöfors och Fredriksberg (i Dalarna). Boendet i Älvsbacka skulle bli det sjätte i ordningen.
– Vi är noga med att det ska bli så bra som möjligt för de flyktingar som kommer. Vi har en liknande busslösning i Millmark norr om Torsby, till exempel. Och precis nu har jag köpt gymredskap som ska iväg till Millmark, Lesjöfors och Uddeholm. I gengäld sköter de sig och är hyggliga. Det vinner alla på.
Planen, om kommunen ger sitt klartecken, är att färdigställa vissa justeringar i lokalerna vad gäller brandsäkerheten. Efter det ska det i princip vara klart att flytta in.
– Det boende som i dag finns i Molkom är bara tillfälligt och ska stänga i mitten av mars, så en tanke är att samordna det så att åtminstone barnfamiljerna kan stanna i bygden. Barnen har ju skolats in i Molkom och det vore bra om de slapp flytta iväg åt andra håll. Men det är också lite upp till Migrationsverket, säger Mats Björn.