Polisen i Sverige har sedan i höstas systematiskt valt att sekretessbelägga samtliga händelser som inträffat på flykting- och asylboenden runt om i landet. Det handlar dels om de händelser som skett på anläggningarna, som har gått under brottskoden R 291, och dels om de händelser som skett mot anläggningarna, brottskod R 310.
Värmlands Folkblads kriminalreporter begärde redan under hösten ut samtliga händelserapporter som berör flyktinganläggningarna i Värmland.
– I och med att det kom en stor mängd människor till de här anläggningarna i länet så fick vi indikationer på att det skedde en hel del incidenter som upptog allt mer av polisens tid. Jag tyckte att det var viktigt att belysa detta eftersom det får betydelse även för andra delar i samhället när polisresurserna påverkas, säger Therese Thorén.
Från polismyndigheten valde man dock att inte tillmötesgå VF:s önskan om att få ut händelserapporterna och hänvisade till ett nationellt beslut från den särskilda enheten Alma, som upprättats just för dessa brottstyper. VF:s reporter Therese Thorén samt en reporter på TT var de enda som under hösten begärt ut uppgifterna. TT skrev en kortare artikel under utgången av 2015 där man konstaterade att rapporterna belagts med sekretess och Värmlands Folkblad var den första tidningen i landet som den 17 januari ifrågasatte att händelserapporterna mörkats. Ett par dagar senare publicerade DN samma uppgifter.
Therese Thorén överklagade också beslutet att inte lämna ut rapporterna.
– Jag tyckte att det var konstigt att vi inte kunde få ut de här uppgifterna. Händelserapporter är någonting som polisen själva dagligen lägger ut på sin hemsida, så det fanns ingen anledning till att just de här skulle vara belagda med sekretess, säger hon.
Och Therese Thorén får nu alltså rätt av kammarrätten. Rätten konstaterar att enskilda händelserapporter mycket väl kan beläggas med sekretess, men att man inte kan göra en generell bedömning av sekretess för samtliga dessa ärenden. I domen konstateras att en bedömning måste göras "ärende för ärende, även om ärenden i sin tur är sammankopplade till ett mer övergripande ärende som ännu inte är slutbehandlat".
– Det var precis det jag poängterat, konstaterar Therese Thorén. En misshandel i Arvika har ingenting att göra med ett rån i exempelvis Malmö, bara för att de sker på samma sorts plats.
Nu räknar Therese Thorén med att få del av de handlingar hon begärt ut.
– Polisen har naturligtvis möjlighet att överklaga, men om de inte gör det så förväntar jag mig att få del av handlingarna inom kort, säger hon.