– Vi har en värdegrund, det gäller bara att stå upp för den också, säger Åsa Söderström, universitetslektor i pedagogik, som tillsammans med Nina Thelander är ansvarig för kursen.
Hon sitter framför datorn och förebereder det sista för kursens första seminarieträff. Där ska förskolepersonal såväl som skolrektorer lära sig hur de ska förebygga diskriminering i sin verksamhet, och hur de ska agera ifall någon elev far illa.
– Det finns inte en skola i Sverige som aldrig jobbat med värdegrund, men det kan vara med olika framgång, säger Åsa Söderström.
Utbildningen har tidigare funnits under skolverkets regi men drivs nu av regionalt utbildningscentrum vid Karlstads universitet. Under året kommer omkring 200 rektorer, förskolechefer och lärare att erbjudas en kurs som behandlar diskriminering och mobbing. Utbildningen har varit uppskattad men Nina Thelander, universitetslektor i pedagogiskt arbete, säger att den har förändrats under åren.
– Samhällsklimatet bidrar till att olika frågor kommer upp, så vi kan inte ha samma frågor som för tre år sedan, säger Nina Thelander.
Nina Thelander säger att skolor måste interagera värdegrunden i allt de gör, och att det inte räcker att göra det vid sidan om. Hon tillägger att det även kan krävas olika tillvägagångssätt för att få bukt på mobbing.
– Det räcker inte att köpa en metod. Det kan hjälpa, men det är inte hela svaret, säger Nina Thelander
Fokuset kommer att ligga på den egna skolan. På utbildningen får deltagarna veta hur de kan granska sin egna verksamhet, för att senare förändra det som kan vara problematiskt. Förhoppningen är att alla förskolor och skolor under det sista seminariet ska presentera vad de har gjort för förändringar på sin verksamhet.
– Det handlar mycket om finliret. Vilka får göra sig hörda i min klass? Vilka glöms? Sådana saker signalerar vad som är okej, säger Åsa Söderström.
Det finns många sätt att försöka mäta välmående på en skola. Men Åsa Strömstad säger att skolor inte ska vara för optimistiska med vad de får för svar när de frågar sina elever hur de har det på skolan. Hon säger att exempelvis en skola där 95 procent av eleverna uppger att de har det bra inte är perfekt.
– Det är en varningsklocka! Det betyder att fem procent inte har det bra, säger hon.