Gudrun är från Kalix och arbetar med konstväv i första hand men använder gamla traditionella vävteniker på ett lite annorlunda sätt med nya material och former.

– Jag har använt stål en hel del, både som tråd och en del vävar har runda stansade brickor av rostfri plåt som jag har vävt in i en dubbelväv, säger Gudrun Söder­holm som ställde ut i på Arvika konsthall 2004 och besökt väveriet i Klässbol tidigare.

– Jag har dessutom hört mycket om deras projekt, de arbetar också med ganska strikta mönsterformer så det känns som att vi jobbar lite grann i samma stil. Det finns inte så många kvar i Sverige som arbetar med vävning på det här sättet som de gör, det mesta vävs utomlands.

Gudrun ser det som att hon förvaltar och utvecklar ett hantverksarv.

– För att vävningen ska leva vidare känns det viktigt att anpassa den till den tid man lever i. Man för vidare kunskaperna men vidareutvecklar dem också för att passa i samtiden.

Hon tycker att det textila materialet ger en känsla som få andra material kan ge och att publiken ofta verkar ha en personlig relation till textilier.

– Det finns väldigt många möjligheter, särskilt om man blandar hårt och mjukt kan det bli intressant. Många som besöker mina utställningar har släktingar som har vävt eller ägnat sig åt textilier, jag tror att det gör det lättare för folk att ta till sig den formen än annan konst. De är i alla fall väldigt intresserade.

Vernissagen för Stålverk börjar i dag klockan 11 och pågår till sista augusti.