Den prognosen har arbetsförmedlingen för 2016, och utvecklingen är inte unik för Värmland. I hela landet räknas det med en ökning av antalet arbetschanser.

– Konjunkturen går åt rätt håll. Det blir fler jobb i hela landet, säger Ann Mannerstedt.

Ann Mannerstedt, arbetsmarknadsanalytiker vid arbetsförmedlingen, säger att det främst är inom den privata sektorn som det kommer att tillkomma nya jobb under 2016. Arbetsförmedlingen har för 2016 beräknat att 800 nya tjänster kommer att tillkomma inom länet. Det är en ökning med 200 från fjolårets beräkning. Arbetsförmedlingen räknar med ökningen, trots att de inte helt nådde upp till fjolårets beräkning på 600 nya tjänster.

– Det är ingen stor ökning, men vi ser en tydlig förbättring, säger Ann Mannerstedt.

Under lång tid har arbetskonjekturen sakta gått uppåt, sedan fallet 2009. Det var efter börskraschen 2008 som arbetslösheten i Sverige steg. Men sedan dess har det skett en långsam utveckling till det bättre. Ann Mannerstedt säger att arbetsmarknaden har hakat upp sig ett par gånger under åren, men samtidigt långsamt förbättrats. De senaste två åren har antalet jobb i Värmland tydligt ökat. Något som inte nödvändigtvis beror på länet isig.

– Vi är väldigt beroende av vad som sker i resten av landet och i resten av världen, säger Ann Mannerstedt.

Men det är inte bara en ökning av tjänster som kommer att påverka arbetsmarknaden under 2016. Utöver de 800 nya jobbchanser som arbetsförmedlingen räknar med så kommer även årets pensionsavgångar att innebära att fler tjänster blir tillgängliga. Det trots att de största pensionsavgångarna redan har skett. Men Ann Mannerstedt säger att inte riktigt alla kommande pensionärer kommer att ersättas på arbetsmarknaden.

– En lärare exempelvis behöver ersättas för att undervisningen ska fungera, medan man inom vissa andra yrkesgrupper effektiviserar och inte behöver nyanställa lika mycket, säger hon.

Men det blir inte lättare för de arbetssökande som saknar fullförd gymnasieutbildning. Det trots att jobbchanserna blir fler. Ann Mannerstedt säger att det delvis beror på att många arbetsgivare kräver gymnasiekompetens, även för jobb där kompetensen inte är nödvändig. Samtidigt fortsätter andelen jobb som kräver eftergymnasialutbildning att öka.

– Utan gymnasieutbildning är det tufft, säger Ann Mannerstedt.