I vanliga fall arbetar Mats Bredberg som affärschef på Konsum Vintergatan i Kristinehamn. Han är engagerad i Sjöräddningssällskapet som för närvarande har två besättningar på vardera fyra personer på Samos för att hjälpa nödställda flyktingar.
När VF pratar med Mats Bredberg under lördagseftermiddagen berättar han att hans båt för närvarande ligger inblåst i hemmahamnen. Det är bara sex-sju grader men i början av veckan nådde temperaturerna upp till 20 grader.
– Det har varit väldigt blåsigt vilket innebär att många blivit strandsatta. Vi kom ner förra söndagen (31 januari) och vi har haft det ganska lugnt. Men förra veckan var det några som fick plocka upp människor ur havet.
Mats Bredberg beskriver vinden som stormstyrka men det har varit mycket sydliga vindar vilket är lugnare.
– När det är nordliga vindar drabbas det som kallas ”Dödens hav”.
Varje grupp som reser ned för att bemanna Sjöräddningssällskapets båtar stannar i två veckor så Mats Bredberg har knappt en vecka kvar.
I regel får Sjöräddningssällskapets personal en förfrågan från kustbevakningen om de kan åka ut och patrullera.
– Vi fick en förfrågan och gav oss ut klockan fyra på morgonen. Vi var ute och patrullerade i två dygn. Vi åker längs stränderna och kollar om det finns några som blivit strandsatta. Det är mycket radarspaning men även visuellt och med hörseln.
Oftast beger sig båtarna ut vid åttatiden på morgonen för att patrullera av de norra delarna av kusten.
– Vi får de flesta uppdragen av den lokala kustbevakningen men vi samarbetar även med andra aktörer som Kustspan och Frontex som har en grekisk besättning. De har mycket nattbevakning och ber ibland om hjälp, annars är det mest dagbevakning.
Uppdragen varierar och det handlar inte enbart om att hjälpa de riktigt illa drabbade. Även om båtarna flyter kan människorna ombord behöva hjälp.
– Vi försöker att guida dem in till en säker landstigningsplats. Det bästa är ju om de kommer in till en strand där de kan gå i land själva.
De flyktingar som anländer till Samos nu kommer främst från Syrien, Afghanistan och Irak.
– Det är en jämn ström. Under januari kom 4 700 till Samos. Men det är ändå färre än under september och oktober förra året, säger mats Bredberg.