Att utförsåkning är en klassisk sportlovsaktivitet kan flera skidanläggningar vittn om. Om snötäcket lägger sig på hemmaplan kan draget mot backen öka.

När sportlovsveckan infaller beror på var i landet man bor. Under vecka 9 är det redan fullbokad vid Romme Alpin. Eftersom påsklovet kommer tidigt i år är dessutom skidsäsongen förlängd i Dalarna.

– I år blir det en bonus. Vi kommer ha öppet även under påsk och har redan nu börjat känna av bokningstrycket, säger Victor Funcke, marknadsansvarig vid Romme Alpin i Dalarna.

Även andra skidorter väntar många sportlovsåkare.

– I december såg vi ett rekordstort intresse och bokningarna för säsongen, jämfört med samma period året innan, ökade med 12 procent. Det är fortsatt väldigt stort intresse inför sportlovsveckorna, säger Linda Morell, pr-chef vid Skistar som bland annat driver anläggningar i Åre och Sälen.

Intresset för skidåkning kopplar Linda Morell bland annat till en stressig vardag.

– Vardagen för många barnfamiljer, som är en stor volym av våra gäster, är ganska stressig. Om man åker på skidsemester kombinerar man att röra på sig och vara tillsammans.

Fakta: Sportlovets ursprung

De organiserade fjällresorna som ordnades av föreningen Skolungdomens allmänna fjällfärd, med start 1925, ska vara sportlovets ursprung. Till skillnad från sommarlovet, som har sina rötter i att landsbygdens behov skulle mötas, har sportlovet ett urbant ursprung. Till en början var det enbart skolbarnen i storstäderna som fick ledigt, men i slutet av 50-talet infördes lovveckan även på landsbygden. På 40-talet kallades lovet för kokslov. Benämningen sportlov började användas under 50-talet men användes inte av alla utan kallades även för vårvinterlov.

Källa: Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet och Mats Sjöberg, universitetslektor vid Linköpings universitet