Sedan 2008 har landstinget fått riktade statsbidrag för att jobba med personer med smärtproblematik eller lindrig och medelsvår psykisk ohälsa, den så kallade rehabiliteringsgarantin. Den första gruppen har behandlats med multimodial rehabilitering, MMR, medan kognitiv beteendeterapi-behandlare tagit hand om den andra.
Ifjol fick landstinget bidrag på 20,2 miljoner kronor för verksamheten som totalt kostade 25,4 miljoner kronor.
I år ligger bidraget på 14 miljoner kronor och enligt Eva Stjernström, divisionschef för diagnostik, finns signaler på att det försvinner helt 2017 varför samtliga avtal med berörda behandlare sagts upp.
– Oavsett statsbidrag är detta en patientgrupp vi behöver möta med olika typer av insatser. Det är inget som säger att vi inte kommer skriva nya avtal, men som jag bedömer det kommer vi komma tillbaka och göra upphandling utifrån en tydligare kravbild där vi specificerar vad vi vill ha och hur, säger Eva Stjernström.
Enligt landstingets preliminära siffror fick 1 000 patienter KBT 2015, 380 av dessa externt övriga i landstingsregi. Samma siffror för MMR var 459 respektive 247.
För framtida patienter kommer landstinget först kartlägga om de ska behandlas vid en vårdcentral eller av specialistkompetens, och sedan var.
– Vi behöver se vilken spridning vi kan få i Värmland. Vi kan inte ha all verksamhet i Karlstad, det försvårar också deltagandet. Vi behöver nog ha fyra ställen och det är inte självklart att vi bara ska ha det i egen regi, säger Eva Stjernström som anser att bidragsinformationen hittills varit i senaste laget.
– Den 18 december fick vi besked om hur det ser ut 2016. Det finns en kritik mot att det dels ändras i avtalet år för år, dels mot att beskedet kommer väldigt tätt inpå kommande år.