Omkring 20 procent av alla barn uppges att vid något tillfälle ha blivit misshandlade. Det medan omkring 5,5 procent har fått utstå grövre och mer systematisk misshandel. Samtidigt berättar få barn om vad de utsatts för. Det slår en avhandling från Karlstads universitet fast. Carolina Jernbro, adjunkt i folkhälsovetenskap, har skrivit avhandlingen. Hon säger att anledningen ofta är en bristande tillit.
– Barn berättar bara ifall de känner tillit, och blir de slagna av en vuxen kan tilliten för alla vuxna påverkas, säger hon.
Men att få vågar berätta beror inte enbart på en bristande tilltro. Carolina Jernbro säger att barn ibland inte berättar av rädsla för att föräldrarna ska anmälas. Barn är istället väldigt lojala mot sina föräldrar, framförallt i yngre åldrar.
– Väl i tonåren kan de börja bli mer rebelliska och ifrågasätta sina föräldrar men många är fortfarande lojala, säger hon.
I de fall som barn har berättat för vuxna är det många som upplever att de inte fått det stöd de behövt. Många menar att det finns ett starkare föräldraperspektiv. Carolina Jernbro säger att barn ofta upplever att vuxna inte lyssnar på dem utan istället lyssnar till deras föräldrar.
– Många vuxna är själva föräldrar, och har lättare att ta in det perspektivet. Därför får de lättare för att tro på föräldrarnas historia än på barnets, säger hon.
Barnmisshandel kan medföra smärtsamma minnen, dålig självkänsla och depression för den drabbade. Många barn upplever även huvudvärk, yrsel och magont i högre grad än andra barn. Carolina Jernbro slår fast i sin avhandling att den psykiska misshandeln är särskilt svår och ouppmärksammad.
– Av de jag tittat på som utsätts för både fysisk och psykisk misshandel upplever de flesta att den psykiska misshandeln är värre. Det är svårare för dem att bli skrattade åt eller på annat sätt kränkta av sina föräldrar än att få ta emot ett slag, säger hon.
Hon tillägger att barn som bevittnar våld mellan sina föräldrar är extra utsatta. Dels mår de oftast väldigt dåligt, men de är även mer utsatta för andra typer av misshandel. Hon säger att det inte är ovanligt att barn som får bevittna en förälder bli slagen själva blir misshandlade.
– De är väldigt utsatta och har inte någon förälder att vända sig till, för den ena är offer och den andra förövare, säger hon.