Lönekostnader på 150 miljoner kronor, motsvarande 221 helårstjänster, ska dras in när landstinget måste reducera kostnaderna med 380 miljoner kronor i år.
Hårdast slår neddragningarna mot Kommunal och Vårdförbundet, som organiserar undersköterskor respektive sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensköterskor, som har föreslagna övertalighetsnumerärer på 32 respektive 31 personer.
Samtidigt påvisar siffror från Vårdförbundet att vården redan i dag är underbemannad.
Under januari till och med september 2015 gjorde hälso- och sjukvårdens sju divisioner 101 113 övertidstimmar. Berget inkluderar samtliga befattningar exklusive läkare och motsvarar cirka 48 heltidstjänster. Därtill kommer statistiken om hyrpersonal som visar att 822 veckor bokades under samma period förra året.
– Det är otroligt mycket tid som ligger i flex, semestrar och övertid plus att vi utnyttjar mycket bemanningsbolag. Ser man det är det svårt att riktigt förstå var den där övertaligheten finns, säger Ann-Britt Jonsson.
Hon pratar om svårigheter för personalen att ta ut innestående tid på grund av vikariebrist och vakanser, och menar att det kommer bli ännu svårare med ännu lägre bemanning.
– Konsekvensen för de som är kvar går ut över arbetsmiljön. Sjuktalen går upp och med sjukskrivningar och sämre arbetsmiljö får det effekter för patientsäkerheten, säger Ann-Britt Jonsson.
Från landstingets håll är förståelsen stor för vårdpersonalens frustration över att nedskärningar kommer slå mot en redan tuff personalsits.
– Absolut. Det de ska göra är att sätta fingret på det här och bevaka. Vi har ingen annan åsikt än att följa det här noga, säger HR-chefen Susanne Forslund som berättar att just övertid är ett prioriterat område för ledningen.
– I omställningen är det en parameter vi noggrant kommer att följa och se vad som händer så att personalen som finns kvar inte tvingas jobba för mycket.
• Hur mycket är egentligen 101 113 övertidstimmar?
– Det låter förstås jättemycket men det blir relativt. Det man behöver titta på är hur mycket övertid det blir för en individ. Men visst är det en spegling av hur personalbristsituationen ser ut för sjuksköterskorna i det här fallet, säger Susanne Forslund.
Enligt Ann-Britt Jonsson har förbundet medlemmar som tröttnat på vad de anser vara en ekonomisk bergochdalbana.
– Det finns en uppgivenhet att det kommer uppsägningar så fort ekonomin dimper i botten, som den gör med jämna mellanrum. Direkt det är prat om övertalighet är det personal man drar ned på. Det finns de som blickar mot närliggande områden i och utanför Sverige, för man tänker ju ”när kommer nästa omgång?”.