Drömmen: Ett nordiskt derby mellan Sverige och Norge.
– Norge hade varit intressant ur flera aspekter, säger Stefan Lövgren.
VF berättade i mitten av december om att Lennart Åhs, vd för Great Event of Karlstad, bjudit in förre landslagsstjärnan Stefan Lövgren, numera vd för Svenska handbollslandslaget AB, till Karlstad för att diskutera ett landslagsarrangemang i Karlstad och Löfbergs Arena de kommande åren.
På torsdagen var både Löfgren och Frank Ström, även han från Svenska handbollslandslaget AB, på plats för att med lokala representanter för både handbollen och arrangörer ta allt ytterligare ett kliv.
– Jag har fått bara positiva – vilket var förväntat. Arenans beskaffenhet finns det inget att klaga på. Naturligtvis. Vi förhandlar inte så mycket som samtalar kring vilka utmaningar som finns kring ett eventuellt arrangemang i framtiden, säger Lövgren.
Landslagskalendern är spikad, sett till datum, redan nu till 2019 och det är bara det kommande halvåret som arrangörer av de olika landskamperna är bokade.
– Men när man jobbar med en ny arrangör ska man ha tid.
• Vilka evenemang har ni att fördela de kommande åren?
– Varje år har vi mellan tio–tolv landskamper, räknat herr och dam tillsammans. Då ingår EM-kval, EM-kval och vänskapslandskamper. Sen kommer vi även i framtiden ha miniturneringar med fyra lag över två eller tre dagar, säger Lövgren som i dagsläget inte vill gå in på vad som skulle kunna hamna i Karlstad.
Men helt klart är att man från lokalt perspektiv har ett drömscenario.
– Jag var med när vi arrangerade VM 1993 och då hade vi Norge här. De har gjort det fantastiskt nu på herrsidan medan de redan är världsledande på damsidan. Det är klart att har vi något önskemål så är det klart att Norge finns i närheten, säger Helltons Peter Östberg.
• Det finns ingen rädsla för att det skulle bli svårt att fylla arenan?
– Den risken löper man alltid. Men det är just därför vi sitter här. Vi har nyligen haft landskamper både i Kinnarps Arena (Jönköping) och Vida Arena (Växjö) och fyllt dem. Men det är klart att det ligger ett jättejobb av alla inblandade bakom, säger Lövgren som ändå tror att det intresse som finns kring Hellton och det allmänna idrottsintresset i Värmland ger en bra grund att stå på, säger Stefan Lövgren och fortsätter:
– 1993 var Karlstad den enda arenan som fylldes alla dagar. Men respekten måste finnas där.
Lennart Åhs:
– Det är oerhört viktigt att vi är aktiva på den lokala marknaden. Bland annat tror jag bussbolag är en oerhört viktig del för oss, säger Åhs medan Lars Edwinson från Värmlands handbollsförbund fyller i:
– Det som är fördelen är att det var över 20 år sedan vi hade en landskamp här. Det finns ett latent intresse för att se nuvarande landslagsspelare. Vi är inte bortskämda med det.
Rent logistiskt finns väldigt få problem. Det golv som behövs att lägga på isytan finns redan och själva handbollsgolvet kommer landslagsorganisationen med.
Möjligheten finns även att i samband med landskampen arrangera andra matcher, till exempel en elitseriematch med Hellton eller en ungdomsturnering.
Det enda som är uteslutet är dubbellandskamp med både dam- och herrar.
– Damerna och herrarna har aldrig landskampsveckor samtidigt, säger Lövgren.
Hela delegationen avslutar sedan torsdagen med att se SHL-mötet mellan Färjestad och Luleå.
– Spännande och intressant. Det är alltid kul att se hur arenor används under arrangemang. Både med teknik men även sett till publika ytor.