Mäklarpanelen skickar med jämna mellanrum enkäter till Fastighetsbyråns cirka tusen mäklare runt om i landet för att se hur man ser på marknaden just nu. Svaren delas sedan upp i segmenten Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, Större ort, Mellanstor ort och Liten ort.
- Det man kan se är att det kommer att vara säljarens marknad större delar av året, säger Kristoffer Kullberg mäklare på Fastighetsbyrån i Karlstad.
Utbudet kommer att öka något i slutet av året och det i sig startar flyttkedjorna.
- Man vet att man ska flytta och lägger ut sitt hus till försäljning. Fler bostäder blir då tillgängliga och det startar också flyttkedjan. Utbudet ökar i framförallt slutet av året, men det möter inte efterfrågan, säger Kristoffer Kullberg.
Under 2015 beviljades rekordmånga bygglov och över tusen nya bostäder planeras att byggas.
- Man får gå tillbaka till miljonprogrammet för att se liknande siffror, menar Kristoffer Kullberg. Det här har jag inte varit med om under min tid och det är positivt naturligtvis. Jag tror att det enda förnuftiga är att öka utbudet, inte bromsa som man har försökt göra från politiskt håll.
En åtgärd är amorteringskravet som kommer att införas den 1 juni. Enligt den nya regeln måste man amortera ner till 50 procent av bostadsvärdet.
• Efterfrågan är störst på lägenheter med låga avgifter. Bygger man några nya bostäder av den här typen?
- Alldeles för lite. Nyproducerade bostäder har ganska naturligt en högre avgift, men det i sin tur kan starta en flyttkedja som kan ge upphov till fler billiga lägenheter, menar Kullberg.
I många av de värmländska kommunerna finns en stor efterfrågan på lägenheter. En effekt av det är att man bor kvar i villan längre än man egentligen vill eftersom alternativen på orten är för få.
- När man inte bygger nya bostäder på de mindre orterna missar man inflyttningen av barnfamiljer, säger Kristoffer Kullberg. I tillexempel Kil har det varit så länge. Men just i Kil kommer det här att släppa. Flera företag har intresserat sig för att bygga bostäder där.