– Vi har sett vargtiken på bild tillsammans med två andra vargar, säger Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Den aktuella tiken är utrustad med ett sändarhalsband som hon fick 2006. Då bedömdes varghonan vara 3,5 år gammal. Olof Liberg som är koordinator för forskningsprojektet Skandulv säger till tidningen Svensk Jakt att det är den äldsta vargen som hittills dokumenterats i Sverige.

– Vi har haft andra vargar som blivit väldigt gamla men det här är den äldsta vi har data på, säger han.

Vargtiken ska ha fått valpar senast 2014 och enligt länsstyrelsens rovdjursansvarige Maria Falkevik går det i nuläget inte att fastställa om den tredje vargen på bilden är en valp från den kullen eller om Jangentiken fått ytterligare en kull under 2015.

– Vi behöver se fyra individer på bild samtidigt för att konstatera att en föryngring skett. Nu har vi konstaterat att det är en familjegrupp men statusen kan komma att ändras till föryngring längre fram, säger hon.

Enligt Olof Liberg från Skandulv har den aktuella tiken i Jangenreviret fött tio valpkullar vilket resulterat i 40 valpar som registrerats med hjälp av dna.

När det är dåligt med snö använder sig länsstyrelsen av kameraövervakning för att se vilka djur som finns i området. Det var en sådan övervakningskamera som fångade de tre vargarna i Jangenreviret på bild.

Samma kamera gav dessutom fler fynd. En järv och en kungsörn fångades på varsin bild och det är framför allt järven som är speciell.

– Den är den sydligaste järven som fångats på bild i Sverige, säger Maria Falkevik.

Hon menar att Kungsörnen som syns på övervakningsbilden ännu inte är könsmogen och därför inte är lika värdefull för inventeringen som om den hade varit vuxen.