Lodjursinventeringen i länet pågår för fullt och nu hoppas länsstyrelsens vilthandläggare Fredrik Wilde på mer snö.

– Bästa hjälpmedlet för att kunna inventera hur många lodjur det finns är ett snötäckt landskap. Nu försvann snön, tyvärr, och med den våra möjligheter till en fortsatt inventering. Nu hoppas jag att det kommer minst en decimeter nysnö snarast. De viltkameror som vi har tillstånd till är förstås också till hjälp. I länet finns det 20 stycken som får sitta uppe i max fjorton dagar. Vi ska söka ett tillstånd till att ha dem uppe längre för att kunna ha andra alternativ till inventering av såväl lodjur som varg. Vi kan inte göra en inventering med hjälp av dna på lodjuren som vi kan göra på vargen, säger Fredrik Wilde.

Vid 2014-2015 års inventering kunde man räkna till fyra familjer och i år har man kunnat räkna till åtta lodjursfamiljer – med familj menas en hona med ungar. Lodjurshanen lever ensam förutom under parningsperioden som är i mars. Åtta lodjursfamiljer innebär cirka 50 djur.

– En del honor får tre ungar och en del bara en, men två ungar på hona är det medeltal vi brukar räkna. Det är fortfarande för få lodjur i länet och det vi inte vet i dagsläget är hur många som rör sig i våra grannlän. Vi behöver säkerhetsställa några familjegrupper till för att komma över mininivån på nio familjer. Vi behöver få in flera rapporter från allmänheten om när man observerar ett lodjur, säger Fredrik Wilde.

Flest lodjur verkar det finnas i länets västra delar, i norr är det väldigt få lodjur och i de östra delarna av länet likaså.

– I början av 2000-talet var populationen väldigt tät i de södra delarna av länet och som mest fanns det 40 familjegrupper. I dag rör det sig bara om en familj inom Karlstad kommun, säger Fredrik Wilde.