Sedan starten 1972 har Västanå teater ställt upp pjäser från hela världen. Men den här våren blir lite speciell då man tar sig an Sagan om nåjden Nahkergöörnje.

Föreställningen som bygger på sagor och berättelser om den samiska kulturen kommer att spelas upp under hela våren, och det är inte bara Värmland som får besök. Även samiska Västerbotten blir skådeplats för pjäsen.

– Till höst blir det besök på både Stockholms stadsteater och sedan har vi fått intresse från Västerbotten vilket är väldigt roligt, men nu till våren är det främst Värmland som gäller, säger Leif Stinnerbom, regissör på Västanå ­teater.

Syftet med pjäsen har även varit att utbilda besökarna.

– Jag tror det är viktigt att vi lär oss mer om samernas kultur. I dag lär sig ungdomarna nästan mer om indianerna i Amerika än om vår egen ursprungsbefolkning, säger Leif Stinnerbom.

Jakob Hultcrantz Hansson spelar huvudrollen som nåjden ­Nahkergöörjne, en slags schman bland samerna som det finns spår av från 1600-talet. Och för Jakob Hultcrantz Hansson har rollen varit speciell.

– Jag försöker att inte se det som att vi spelar samer utan att vi spelar ett folk som prövas av naturen, säger Jakob Hultcrantz ­Hansson.

Under tisdagen fick pressen en förhandstitt där Nahkergöörjne spelade mot sin kollega, Hanna Kulle. Hon spelade en figur från underjorden som kom för att möta Nahkergöörjne. Och för att gestalta figurerna har ensemblen fått studera samisk kultur.

– Vi har fått en massa litteratur från Leif och sedan har vi läst och diskuterat med varandra. Vi har också intervjuat både samer och forskare vilket har varit väldigt positivt, säger Hanna Kulle.

Jakob Hultcrantz Hansson fyller i.

– Det är genom samtalen med varandra som vi har kunnat skaffa oss kunskap på en kort tid, säger han.

Regissören Leif Stinnerbom har själv samiskt påbrå och har tagit hjälp av författaren Valdemar Lindholms berättelser för att få ihop pjäsen.

– Vi vill veta hur samerna levde och har tagit hjälp av dem själva för det. Sen är jag sydsame själv så jag vet redan en del om traditionerna vilket har underlättat, säger Leif Stinnerbom.

Pjäsen har premiär på samernas nationaldag den 6:e februari.

Leif Stinnerbom som har samiskt påbrå har regisserat pjäsen Fjällets siare. Till sin hjälp har han haft Valdemar Lindholms berättelser.