– Män i stora skaror med mycket alkohol inblandat är ingen bra kombo, säger Hammaröbon till VF timmarna efter ha talat inför Europarådet om den brännheta frågan.
Händelser som den i Köln där hundratals kvinnor anmält män för trakasserier har fått Europarådet att agera. Organisationens parlamentarikerförsamling, där Jonas Gunnarsson är ordförande för den svenska delegationen, röstade tidigare i veckan fram värmlänningen till att bereda frågan.
– Vad vi gör är att vi begär myndigheterna att utreda ordenligt och publicera resultaten. Vi ber media om att tänka över hur de rapporterar – varför det tog så lång tid. Tyska kanalen ZDF har bett om ursäkt för att det tog dem så länge, många har varit upprörda över att det inte kommit fram när det var en så stor händelse, säger Jonas Gunnarsson.
Hans formella uppdrag tog slut i och med torsdagens framträdande i Strasbourg. Men frågan är icke desto mindre levande för det.
Förslagen som Jonas Gunnarsson lagt till Europarådet syftar i grund och botten till att öka medvetandet av våld mot kvinnor och hur detta bekämpas.
Vägen dit går, enligt Gunnarsson, genom högre prioritet på brotten och åtal av förövaren.
Parlamentarikerförsamlingen vill också att fler länder ratificerar Istanbulkonventionen som handlar om våld mot kvinnor och våld i hemmet.
Ty Jonas Gunnarsson menar att det är vad frågan i själva verket rör: inte kulturellt betingade skillnader i mäns kvinnosyn – utan rätt och slätt mäns ruttna kvinnosyn oavsett ursprung.
– Våld mot kvinnor har inte kommit med flyktingar, det är en europeisk tradition. En tredjedel av alla europeiska kvinnor har utsatts för sexuellt våld och trakasserier. Att män har sunkigt beteende mot kvinnor är inget nytt, men vi sätter ljuset på frågan.
• Vilket ansvar har politikerna för att vrida rätt uppfattningen om att det är ett flyktingrelaterat problem?
– Alla som engagerar sig i debatten har att ta reda på fakta. Män i grupp med alkohol är inget nytt. Exempelvis Oktoberfestivalen i München, där har man tvingats inrätta säkerhetszoner för kvinnor och det sker två våldtäktsanmälningar per vecka i festivalen.
• Hur omsätter man dessa intentioner konkret i verkligheten?
– Vi måste debattera vad jämställdhet innebär och vad alla likas värde betyder. Vi måste också hjälpa till och ta tag i den som blivit utsatt och pusha så att kvinnan vågar anmäla vad som hänt.
• Hur ligger Sverige till i den här frågan?
– Sverige är ett föregångsland när det kommer till jämställdhet på många vis. Vi har ganska bra lagstiftning och det finns bra skydd för utsatta kvinnor. Men det finns fortfarande värderingar hos delar av befolkningen som vi måste våga prata om och komma till rätta med.
Fakta | Europarådet
• Europarådet bildades 1949 och är en sammanslutning bestående av 47 europeiska länder.
• Rådet är inte sammankopplat med EU och ska inte förväxlas med Europeiska rådet, EU:s organ för stats- och regeringschefer.
• Europarådet har sin bas i Strasbourg där 2 200 personer jobbar. Arbetet är inriktat på mänskliga rättigheter, demokratiutveckling och rättsstatsprinciper. Den viktigaste uppgiften är att se till medlemmarna följer Europakonventionen.
• Kosovo, Vitryssland och Vatikanstaten är de europeiska stater som inte är medlemmar i Europarådet.
• Norrmannen Thorbjörn Jagland är generalsekreterare, letten Nils Muninieks är kommissarie för mänskliga rättigheter.