I februari 2015 inleddes det ett år långa projektet som gått ut på att hbtq-certifiera grundskolor i Karlstad. Certifieringen delas ut av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) och innebär att RFSL har utbildat all skolpersonal i hbtq-frågor. Man har även vidtagit konkreta åtgärder berättar elevhälsans representant Ann-Katrin Bergenlind som är nöjd med utbildningen.

– Vi inom elevhälsan känner oss redo för att visa att vi har kunskapen. Redan nu ser vi förändringar. Man tar inte för givet att tjejer ska träffa killar och vice versa, säger Ann-Katrin Bergenlind och berättar om ett konkret exempel.

– Vi har tagit bort bilder i korridorer som vi menar är stereotypiska. Vi har också gjort om skyltar och blanketter och istället för att säga mamma och pappa säger man vårdnadshavare ett och två, säger Ann-Katrin Bergenlind.

I Karlstad kommun arbetar redan en genuspedagog med frågorna.

– I mitt arbete så åker jag ut till skolor för att se hur man kan arbeta med genusfrågor. Men utbildningen jag har fått av RFSL har lärt mig mycket jag inte har tänkt på tidigare, säger genuspedagog Annette Carlsson.

Alla skolor i Karlstad kommun kommer att motta certifieringen. Niklas Wikström från barn- och ungdomsnämnden är nöjd med utbildningen.

– Vi har utbildat över 100 personer och är väldigt nöjda. Vi har ökat kunskapsnivån om hbtq-frågor och har öppnat för diskussion bland eleverna, säger Niklas Wikström.

Utbildningen av Karlstad kommun är den hittills största RFSL har genomfört och har gett personalen kunskap som man kan föra vidare till eleverna.

– Redan nu märker vi att elever har börjat diskutera hbtq-frågor och det finns en stor kunskap. Det här har satt igång tankar bland oss i personalen och har fått oss intresserade, säger rektorn för Vålbergsskolan Birgitta Vuorinen.

Målet med certifieringen har varit att alla ska känna sig välkomna.

– De som berörs av hbtq-frågor kommer känna sig välkommen i skolorna. Man ska veta att är jag i Karlstad så kan jag vara som jag är, säger genuspedagog Annette Carlsson.