De senaste tio åren har landstingets stöd till Värmlandstrafik ökat med 111 procent, från 165 till 348 miljoner kronor. Bortsett från regioner med en helt annan trafik- och befolkningstäthet gör det Värmland till regionen med högst bidrag per invånare.

Från och med i år kommer stödet dessutom öka med ytterligare 63 miljoner kronor, till 411 miljoner kronor. Den omtvistade frågan rör hur kraftigt det ska trappas upp följande år.

I en remiss från Region Värmland, som rör trafikförsörjningsplanen för 2017-2021, föreslås tre olika ambitionsnivåer för stödet fram till år 2021.

• Ökning med 65 miljoner kronor för att vidmakthålla nuvarande nivå.

• Ökning med 107 miljoner kronor för en viss utveckling.

• Ökning med 170 miljoner kronor för Värmlandstrafiks egen trafikutvecklingsplan.

Landstinget, som står för hälften av Värmlands­trafiks finansiering, hade remissvar som en punkt på veckans landstingsstyrelse, men kom aldrig till någon klar slutsats. Inte mer än att ”lägga sig någonstans mellan nivå 1 och 2”, enligt Jesper Johansson, vice ordförande i kollektivtrafiknämnden:

– Vi har inte upplevt att vi kunnat ta ställning, vi behöver mer tid. Det behövs mer diskussioner inom och mellan partierna.

I sann MP-anda förordar Jesper Johansson ett stort kollektivtrafikstöd och öppnar för ett stöd på högsta nivån.

– Vi håller fortfarande på att diskutera och får nog återkomma med ett skarpt svar. Vi har ju en budget inom landstinget att fördela, det samma gäller i kommunerna, säger Jesper Johansson som också anser att Värmlandstrafiks hastigt påkomna 30-miljonersförslag om utökade tågförbindelser med Oslo försvårat beslutet.

Mats Sandström (S) är ordförande i kollektivtrafiknämnden och sitter i landstingsstyrelsen. Han delar inte Jesper Johanssons uppfattning om att frågan splittrat partierna, men säger:

– Mycket återstår. Men jag är nöjd med att vi inte redan i det här läget brakade ihop i två olika ståndpunkter.

Trafikförsörjningsplanen klubbas i regionfullmäktige i slutet av april.