Det var efter att Karlstadsbon fått böter för felparkering som han bad att få veta namnet på den P-vakt som skrev ut boten. Men Karlstads kommun nekade. Hans Wennerholm utvecklar:
– Det här är ett ovanligt ärende, första gången en sån här fråga överhuvudtaget varit aktuell för oss. Men vårt huvudargument är att man inte behöver känna till vem som skrivit ut böterna för att bestrida dem. Man kan överklaga en bot, och det gör man till polisen. Vem som skrivit ut den bör alltså inte vara intressant.
Karlstadsbon höll dock inte med, utan överklagade. Och häromdagen gav Kammarrätten honom rätt, med stöd av en färsk dom i Högsta Förvaltningsdomstolen.
Där konstateras att en parkeringsvakts beslut om anmärkning ”vilar på offentligrättslig grund och utgör myndighetsutövning”. I och med det ska samma krav ställas som i de fall där myndighetspersonen inte är anonym. Namnet ska alltså lämnas ut.
Något som Hans Wennerholm spontant ställer sig tveksam till:
– Det här är svårt. Jag kan i och för sig förstå rättens resonemang, att myndighetsutövning ska vara transparent och att allmänheten ska få ta del av relevanta uppgifter.
– Men när man vet vilken miljö parkeringsvakterna arbetar i, vilka dispyter som kan uppstå, känns det inte bra. De får ta emot både förolämpningar och verbala hot ute på gatorna, och det går inte att bortse från risken att detta kan sätta vår anställda i en än mer hotfull position. Det är en svår balansgång.
• Hur ska ni göra?
– Vi får sätta oss ned med juristerna och fundera igenom alternativen, till exempel om vi ska försöka överklaga vidare. Jag törs inte spekulera i vad det hela mynnar i.