– Eleverna ska komma på lösningar på problem som finns i dagens städer vad gäller miljö, konsumtion, trafik- och bullerproblematik, säger Mikael Haster, transportrådgivare på Karlstads kommun.
Projektet kallas Vår stad 2030 och är ett miljöprojekt som Karlstads kommun nu för första gången deltar i tillsammans med Världsnaturfonden.
Fem niondeklasser från Rudsskolan och fyra kurser från Älvkullegymnasiet ska tillsammans genomföra projektet.
– Eleverna väljer ett område i sin närmiljö, det kan vara en gata, en park, en affär eller titta allmänt på konsumtion eller energi. Sedan ska de skapa en utställning där de visar upp sina lösningar, säger Mikael Haster.
Lukas Rhöse och Samuel Palenius från klass 9B på Rudsskolan är några av de elever som nu ska hjälpa kommunen.
– Jag tänkte kolla på trafiken. Det är ju rätt mycket utsläpp från bilar och kan man minska det så vore det bra, säger Lukas Rhöse.
Och Samuel Palenius är intresserad av att titta på den mat vi äter.
– Jag har tänkt på det där med hållbar mat. I skolan har vi mycket ekologiskt så jag tycker det är intressant, säger han.
Projektet avslutas i mitten av mars och elevernas idéer kommer att resultera i praktiska rekommendationer till Karlstads kommun.
– Projekten kommer att presenteras för politiker, representanter från näringslivet och andra nyckelpersoner i kommunen, säger Mikael Haster, transportrådgivare på Karlstads kommun.
Han menar att eleverna kan bidra med nya perspektiv.
– De är mitt i sin process att lära sig hur samhället fungerar och kan komma in med nya intressant tankar, säger han.