Tränande poliser kan bli en vanlig syn för gymbesökare i Karlstad. Genom ett samarbete mellan gymmen, kommunen och polisen ska dopinganvändningen bland unga upphöra. Tre gym i Karlstad kommer att delta i försöket och Fredrik Olausson är en av konstaplarna som är med och tränar.

– Vi är flera poliser kommer att åka till gymmen och träna regelbundet vilket kan vara ett sätt att komma åt de som dopar sig. Genom att synas kan vi förhoppningsvis förebygga missbruket, säger Fredrik Olausson på polisen.

Samarbetet kommer att pågå under hela 2016 och projektledare är Stefan Gräsberg som också påpekar att man utbildar personal på gymmen om farorna med doping.

– Det här blir ett test för att se om det är en metod som fungerar. Det vi tittar på är att hitta en utbildningsmetod som kan hjälpa oss att förebygga dopinganvändning, bland annat genom att utbilda personal, säger Stefan Gräsberg.

Med projektet är förhoppningen att man kan skapa en trygg miljö för gymbesökare. Tommy Andersson på Karlstads atletklubb är en av de som välkomnar konceptet.

– Vi hoppas kunna skapa en miljö för att hålla borta dem som brukar doping. Samarbetet med polisen och kommunen är en bra förlängd arm för oss att använda, säger Tommy Andersson.

Metoden man använder kallas PRODIS (Prevention av doping i Sverige) och går bland annat ut på att informera om riskerna. Bland annat lyfter man fram impotens och hjärt- och kärlsjukdomar som några av riskerna och inkörsporten menar Stefan Gräsberg kan ha och göra med kosttillskott.

– Insteget från att använda kosttillskott är väldigt litet. Ofta är dopingpreparat billigare och i de flesta fall är det ungdomar som börjar som vill ha resultat snabbt. Elitidrottare använder inte ens kosttillskott men det är vanligt främst bland unga som tränar på gymmet, säger Stefan Gräsberg.

Stefan Gräsberg menar att kosttillskott kan innebära fara.

– Det kan vara svårt att inse farorna med kosttillskott. Ungdomar tittar ofta på vilka genvägar man kan ta för att se resultat och börjar därför med dopingpreparat, säger Stefan Gräsberg.

Från polisens håll är man positiva till konceptet och tror att det kommer att bli resultat.

– Redan idag finns det ett stort mörkertal som använder doping. Även om vi inte kan få en tydlig bild över någon när vi besöker gymmet en gång så är det bra om vi syns och skapar en tryggare miljö för besökarna, säger Fredrik Olausson på polisen.