Dimman ligger tät över Långberget, men den värsta kylan har lagt sig och det är ett gäng ganska möra skidåkande kvinnor som samlas nedanför skidliften.
Efter att ha tränat diagonalåkning på fredagen är det stakning som väntar när VF gör ett besök på ett av Långbergets fyra Vasaloppsläger under lördagsförmiddagen.
Det är tjejhelg och 21 åkare från olika håll i alla åldrar har anmält sig.
– Jag fick lägret i 40-årspresent, säger Maria Sundqvist från Karlstad.
– Jag har pratat om att åka hit i flera år, så det var välkommet.
• Hur har det varit då?
– Det har varit tufft, men lärorikt. Det är mycket att försöka hålla koll på.
Det blir intensiva dagar, med såväl teknikträning som föreläsningar om både kost, vallning och inspiration.
– Det de får inmatat i sig under tre dagar lär vi ut till våra ungdomar i 5-6 år. Det är inte meningen att de ska kunna allt när de åker härifrån, utan tanken är att de ska fortsätta jobba på det hemma, säger Leif Larsson.
Han är en av tre instruktörer och startade lägret tillsammans med Lars-Göran Pettersson en gång i tiden. Han får det till att det är 19:e året som de olika lägren genomförs.
Även om antalet deltagare i siffror räknat har minskat på sistone, ligger det på en numera behaglig och bra nivå.
– När det var som mest hade vi 97 tjejer, det har varit riktigt populärt. Men nu märker man att det är hård konkurrens, säger Leif Larsson och syftar på att antalet legitimerade Vasaloppscenter har ökat.
– Nu på fyra helger har vi i genomsnitt 150 personer, sedan har Långberget egna instruktörer som kör nybörjarläger. Så jag kan tänka mig att vi hamnar på i alla fall 200-250 personer som går någon form av förberedelse.
Namnet till trots är det inte alla som åker Vasaloppet efter att ha deltagit på lägret. Maria Sundqvist har inga planer på att göra det, utan har som förhoppning att bli en bättre motionär.
Samma inställning har Ylva Hagström. Hon har åkt Tjejvasan tidigare och funderar på att göra det igen.
Hon är en av flera långväga lägerdeltagare och bor i Göteborg.
– Jag är motionär och då passar det här jättebra. Men jag borde ha gått här för 30 år sedan, jag är 64 nu och nu går jag och lär mig, säger hon med ett leende när hon tar igen sig under stakningspasset.
– Det har varit jättebra, det är otroligt bra skidlärare och fina spår.
Efter den här helgens läger återstår två innan även 2016 års Vasaloppsförberedelser är gjorda i Långbergets regi.
De senaste årens träningstrender har naturligtvis märkts av även i skidspåren, även om de är många och snirklar sig åt flera olika håll på Långberget är det gott om folk i farten.
Leif Larsson ser till att hänga med i utvecklingen, även om själva skidåkningen är sig lik på flera sätt.
– Men det är klart att en del förändras, både skidor och utrustning, så man måste hänga med. Bara det att för 15-20 år sedan hade folk mindre koll på hur man skulle klä sig, nu är särskilt tjejerna väldigt medvetna om det, säger han.