Karlstad Airport har under de senaste veckorna blivit ifrågasatt för att man under förra året slutit ett muntligt avtal som inneburit stora ekonomiska lättnader för flygbolaget BMI, som trafikerar Frankfurtrutten. Men det är alltså inte första gången som Karlstad Airport ger den typen av lättnader, eller stöd, till ett flygbolag. I det avtal som för fem år sedan slöts med Ryanair – och som på grund av den tid som nu förflutit inte längre omfattas av sekretess – framgår att Karlstad Airport redan då arbetade fram en modell för att kunna erbjuda förmånliga avtal till flygbolag.
I en beskrivande text förklarar Karlstad Airport att man vill jobba efter en modell som används av andra lågprisflygplatser i Europa, där man genom att erbjuda låga fasta avgifter för flygbolagen hoppas attrahera så mycket passagerare att man kan ersätta avgiftsbortfallet från flygtrafiken med andra inkomstkällor från exempelvis shoppingutrymmen i terminalen eller inkomster från parkeringsplatser.
På en fråga från VF om varför Karlstad Airport inte redan 2010 berättade om denna strategiska satsning på flygplatsen svarar vd:n Peter Landmark skriftligen såhär:
– Vi berättar gärna om våra satsningar och åt vilket håll vi arbetar strategiskt med Karlstad Airport. Är det intressant att höra om våra framtida satsningar eller vill du veta vad vi satsade på för sex år sedan?
Enligt avtalet skulle Ryanair betala en passageraravgift motsvarande åtta euro per passagerare. Det är ungefär i paritet med den passageraravgift som andra flygbolag tidigare fått betala på Karlstad Airport, men som i fallet Ryanair skulle fungera som en all inclusive och innefatta även de traditionellt förekommande avgifterna för start, landning och bagagehantering. Värdet av de avgifter som bakats in i all inclusive-paketet går inte att utläsa ur kontraktet och hur mycket pengar det rör sig om totalt är utifrån avtalet omöjligt att svara på, eftersom det är helt beroende av trafikvolymerna. Därmed är det också omöjligt att avgöra huruvida avtalet strider mot någon lagstiftning.
Enligt Peter Landmark finns det ingenting i avtalet som är tveksamt ur laglighetshänseende.
– Nej, inte enligt vår bedömning, skriver han i ett mejl.
Ett faktum som talar mot att Ryanairavtalet skulle strida mot till exempel EU:s stödregler är att det erbjudande som flygplatsen gett till Ryanair ska vara icke-exklusivt. Erbjudandet ska, enligt kontraktet, vara transparent och icke-diskriminerande och alltså kunna erbjudas till alla flygbolag som kan erbjuda samma trafikvolymer som Ryanair erbjuder. En något motsägelsefull klausul kan tyckas, med tanke på att avtalet fram tills nu har varit belagt med sekretess. Enligt Peter Landmark var det Ryanair som ville ha sekretess på avtalet, något som också har prövats i domstol.