– Men det handlar inte om varg i huvudsak, utan om landsbygdens utveckling, säger Ann-Katrin Järåsen (S), kommunalråd i Torsby.
I Gävleborg har det jagats färdigt och i Dalarna återstår en varg att fälla.
I Värmland ligger ärendet på förvaltningsrättens bord och det är många instanser som spänt väntar på ett besked i frågan.
Nu kräver flera kommunalråd i främst norra Värmland att ett beslut ska fattas, detta snarast och helst då ett som kan sätta igång jakten.
– Vår ingång är att det handlar om möjliga arbetstillfällen, säger Ann-Katrin Järåsen (S) och hänvisar till den debattartikel i NWT som tio kommunalråd och politiker skrivit under.
Hon tänker främst på att vargens ökade population på sikt kan påverka bland annat jordbruk, fårskötsel eller tillgången på viltkött.
– I ena änden ska man vara miljövänlig, man ska ha ekologiskt och närproducerat medan man i andra änden låter bli att se vad det finns för faktorer som påverkar de möjligheterna och det är en massa olika, tillväxten av rovdjur är en del, säger hon och påtalar också att det måste bli möjligt att få de verkställda besluten fastställda innan jakttiden går ut.
Då det inte får jagas varg efter den 15 februari efterlyses ett skyndsamt beslut, och om det ger klartecken för licensjakten står Länsstyrelsen Värmland i startblocken.
– Vi har förberett ett bevakningsschema så att vi kan starta omedelbart, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland, väl medveten om att den juridiska processen kan bli än mer långdragen.
– Just den här ovissheten är ju av ondo på något vis, det är bättre att få ett tidigt besked, för beslutet från förvaltningsrätten är också naturligtvis något som kan överklagas. Så processen är antagligen inte färdig i och med förvaltningsrättens beslut, oavsett vad det blir för utslag.
Förvaltningsrätten skriver på sin hemsida att handläggningen sker skyndsamt, men kunde inte lämna något besked om när dom väntas falla när VF hörde sig för tidigare i veckan.