Det råder febril verksamhet när VF besöker helikopterbasen på Karlstad flygplats på torsdagsförmiddagen. En av de två sprillans nya helikoptrarna läcker olja och ett tekniskt team från tillverkaren Airbus är på plats för att åtgärda felet.
– Vi har kunnat flyga den hela tiden. Men Airbus har ett garantiärende på den, som vi räknar med kommer vara åtgärdat snart, säger Paul Carbonnier.
Servicen har gjort att de elva piloternas inskolningstid på H145, som den nya modellen heter, försenats några veckor. Senare i veckan ska alla vara färdigutbildade och kommer då vara behöriga att flyga maskinen som är klart större än sin leasade föregångare.
– Max startvikt för förra helikoptern var 2 800 kilo, nu har vi 3 700 kilo. Det ökar distansen vi kan flyga med 30 till 60 minuter och möjliggör att ta med ytterligare en person. Det kabinmedicinska utrymmet är bättre lämpat och en meter större vilket gör att vi får plats med mer utrustning och kan ge bättre vård, säger verksamhetschefen Paul Carbonnier och berättar att man tidigare tvingades landa på väg till Uppsala för att säkerhetstanka.
– Hade vi landat på taket på sjukhuset i Uppsala hade vi inte kunnat ta oss till tankstället. Det var en begränsning.
Henrik Beckman, en av narkosläkarna som jobbar på helikoptern, förklarar de medicinska fördelarna:
– Den gamla var trång, det var svårt att komma åt patienten och förr staplade vi grejer bredvid patienten så att man fick krypa för att komma åt. Nu kan vi sitta bredvid och titta ned på patienten.
– Det finns också mer plats för utrustning, om patienten till exempel behöver hjälp med andningen kan vi ha en bättre respirator som är fastkopplad på skenor i taket.
I mars kommer Svensk Luftambulans, namnet på kommunalförbundet dit landstingen i Värmland, Dalarna, Västra Götaland och Uppsala är anslutna, att få sin tredje helikopter – en reservhelikopter av samma modell, men utrustad med flottörer som möjliggör nödlandning på vatten.
– Den kommer också flygas från Säve flygplats i Göteborg och kommer gå mycket där, där det finns mer vatten, säger Paul Carbonnier.
Senare i år när basen i Mora är färdigbyggd kommer fyra piloter, som just nu utbildas i Karlstad, inklusive en helikopter att stationeras i Dalarna. Den andra kommer att trafikera Värmland från basen på flygplatsen där övriga sju piloter finns.
– I budgeten har vi utrymme att anställa fler piloter, men vi vill vara så effektiva som möjligt och är försiktiga med det.
Med de nya helikoptrarna i full drift kommer också mängden flygtimmar per enhet att öka. 2015 tillryggalade verksamheten drygt 600 flygtimmar fördelade på 1 542 rena helikopterlarm.
– Då ska man veta att alla larm utförs inte, vi åker inte på alla. Verksamheten är dimensionerad för två till fyra uppdrag per dygn och cirka 700 flygtimmar per år. Det kommer vi komma upp i nu.