Enligt länstrafikbolagets vd Lars Bull är det främst de delar av länet där det tidigare varit ett litet tryck på bussåkandet, men där det startats flera asylboenden, som bekymren uppstått. Det handlar exempelvis om Torsby, Sunne, Hagfors och Filipstad.

– Under 2015 har vi klarat det med befintlig bussflotta och förstärkningstrafik, men i samband med att vi bytte operatör i december togs beslut om att köpa in fem-sex nya bussar. Det ger en utökad kostnad som inte hämtas igen på biljettintäkterna.

För 2016 och 2017 räknar Värmlandstrafik med en extrakostnad på tre respektive två miljoner kronor, kopplat till asylboendena.

– Man får se det som en möjlighet, det är positivt att vi får nya medborgare. Men på kort sikt blir det ansträngt. Å andra sidan har kommunerna fått extra statsbidrag som också ska täcka ökade utgifter för kollektivtrafik.

• Har det hänt att det varit så många resenärer att ni inte klarat att ta med vissa?

– Ja, det har hänt några gånger, när vi inte haft möjlighet att plocka in förstärkningsbussar. Men med de här åtgärderna hoppas jag att det inte sker igen.