– Det är bostäder och det är en marknad, raljerade Björklund och hävdade att regeringen drev en planhushållning, men att det inte finns vare sig plan, hus eller hållning.
Det hade varit bättre om han direkt tackat ja till regeringens inbjudan på DN Debatt till blocköverskridande samtal för att lösa den svåra bostadskrisen, som bara kommer att bli värre de närmaste åren.
SCB:s prognos pekar mot att den svenska befolkningen kommer att öka med 350 000 personer mer än man räknat med fram till år 2020 på grund av de många asylsökande. Boverket har därför graderat upp sin prognos och uppskattar behovet av nya bostäder fram till år 2025 till över 700 000.
Sådana volymer har inte landet byggt sedan miljonprogrammet på 1960-talet. Det betyder att takten i byggandet måste öka från nuvarande låga nivå på 20 000-25 000 nya bostäder per år till höga 100 000.
– Omöjligt, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm till DN. Det saknas en tillräckligt stor produktionsapparat och det kommer att bli mycket dyrt att bygga, särskilt i storstäderna där behovet är som störst, menar Lundström.
Omöjligt eller inte, något radikalt måste göras omgående. Det kommer att kosta och det kommer att kräva stora statliga subventioner. Pengar som i dag går till alla som redan äger en bostad bör styras om till att producera bostäder till dem som saknas någonstans att bo.
Regeringen har redan tagit en rad kloka beslut för att göra det snabbare, billigare och enklare att bygga bostäder. Men mer kommer att krävas för att förenkla och skynda på planprocessen, pressa byggpriserna och få fram fler byggklar mark.
Allmännyttan kan bygga fler billiga prefabricerade hus, fler byggjobbare kan utbildas och utländska byggbolag kan pressa de höga priserna. Idén att statliga bolag som Akademiska hus ska kunna bygga bostäder är bra, liksom hyresgarantier för att hålla hyrorna i nyproducerade lägenheter nere på en rimlig nivå.
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) vill slänga alla ideologiska skygglappar inför de blocköverskridande samtalen och det blir säkert nödvändigt. Det får bli att vända på alla stenar och se över alla skatter och avdrag på bostadsmarknaden.
Eller att göra som Boverket föreslår: satsa på social housing, statligt subventionerade bostäder öronmärkta för ekonomiskt svaga hushåll. Det är inte en optimal lösning, men är det kris blir det kanske nödvändigt.