I tisdagens VF berättade vi om unga tjejer som fick söka skydd hos polisen då grupperingar av yngre män uppträdde närgånget under nyårsnatten i Karlstad.

Händelserna har, enligt polisen, vissa gemensamma nämnare med vad som skett i bland annat Köln, Kalmar, Helsingfors och på musikfestivalen We Are Stockholm där ett stort antal kvinnor ofredats av vad som uppges vara unga män med utländsk bakgrund.

På ett fik i Karlstad träffar vi gymnasietjejerna Lina Larsson, 18, Ida Green, 17, Nora Samuelsson, 17, och Mika Geary, 17. Bilden de ger är samstämmig: killar gör tjejer otrygga.

Ingen av de fyra kompisarna har blivit utsatt för något ”allvarligare” övergrepp, men menar att killar, särskilt berusade, ofta är framfusigare än vad som anses okej.

– Jag har upplevt att en del killar gärna hänger på en och inte tar hänsyn till att man inte vill, och gör så att man blir rädd, säger Lina Larsson.

Visslingar, kommentarer, ”kramigt” beteende och ibland även handbegripliga trakasserier är sådant som killar ägnar sig åt när de kommer samman, berättar tjejerna.

– En gång blev jag och två kompisar förföljda. Det var två killar som gick efter oss. Jag var jätterädd och tog upp telefonen och låtsades prata. Sedan försvann de, jag tror att de bara ville skrämmas, säger Lina Larsson.

– Det är nog större risk att sånt här händer när killarna är i grupp. Det är inte på något sätt modigt att överfalla någon, men det sker inte när de är själva, säger Mika Geary.

– När de är själva är de hur goa som helst, men när de kommer gemensamt hetsar de varandra, fortsätter Nora Samuelsson.

Alla undviker de att röra sig på folktomma platser, för nära stora killgäng eller på platser utan gatubelysning. Fester går man över huvud taget inte själv från, och på väg hem från bussen en mörk kväll är telefonen alltid redo, likaså nycklarna i handen.

• Vad är man rädd för?

– Man tänker på händelser som hänt, filmer, som det med Lisa Holm, säger Lina Larsson.

Ida Green fyller i:

– Man vet saker som folk har gjort, man kan bli överfallen – allt kan hända.

Att killarna bär på samma konstanta oro tror ingen av dem. För Nora, Mika, Ida och Lina har däremot underlägsenheten mot det andra könet funnits med sedan uppväxten, då mer som en anpassning till killars rätt att behandla tjejer efter behag.

– Om en kille slog en när man var liten fick man höra av läraren att ”det är för att han gillar dig”. Killarna har alltid försvarats, säger Lina Larsson.

– Det är mer normaliserat att tjejer eller kvinnor råkar illa ut, och att man känner otrygghet. Det är bedrövligt. Råkar killar illa ut är det som de bråkar med en annan kille, säger Mika Geary.

• Enligt polisen rör det sig om ensamkommande flyktingkillar som stått för ofredandena i Karlstad. Vad tänker ni om det?

– Det kan bli lite fel. Sånt här har hänt jättemånga gånger utan att det varit invandrarkillar. Bara för att det händer nu, och för att situationen är som den är, känns det som att det är lätt att folk skyller på dem, säger Mika Geary.

– Om det hade varit svenska killar hade ingen pekat ut dem för att vara just svenska. Det blir jättekonstigt, fortsätter Nora Samuelsson.

Fotnot: Läs mer på sidan 13.