Antalet som utsatts för brott mot enskild person har minskat något. Antalet misshandelsfall har minskat, liksom antalet hot, trakasserier och sexualbrott. Även antalet egendomsbrott har minskat. Färre bilstölder och bostadsinbrott med andra ord.

Antalet personer som känner sig otrygga när de går ut ensamma i sitt bostadsområde sent på kvällen har minskar från 21 procent 2006 till 15 procent 2015. Antalet som oroar sig för brottsligheten i samhället har sjunkit från 29 procent 2006 till 22 procent 2016.

Samtidigt har förtroendet för rättsväsendet och polisen ökat med tio procentenheter på tio år. Det är glädjande och något överraskande siffror, bland annat med tanke på den hårda kritik som polisen fått för att de klarar upp så få vardagsbrott.

Tryggheten har alltså ökat och det är den positiva delen. Det negativa är att det framför allt är kvinnor som känner otrygghet. Var fjärde kvinna känner oro för att vistas utomhus sent på kvällen, mot sju procent bland männen.

Mest oro finns bland äldre kvinnor med utländsk bakgrund. Hot och sextrakasserier är vanligast mot unga kvinnor.

De flesta gärningsmännen är män och det krävs insatser för att jobba mer med attityder mellan män och kvinnor. Det gäller såväl män med svensk som utländsk bakgrund. Men de SD-stödda hatsajterna och de främlingsfientliga krafterna fokuserar ensidigt på brott begångna av människor med utländsk bakgrund.

Det är ett tokigt och farligt tunnelseende. Möjligheterna att klara den stora utmaningen med de många nyanlända ökar inte om undergångs- och domedagsbeskrivningarna får styra debatten.

De främlingsfientliga krafterna i och utanför riksdagen älskar om det blir så.

De vill se fler rädda människor och minskad tillit till myndigheter och medmänniskor. De förstärker gärna alla nyheter och budskap som pekar i den riktningen.

Men Brottsförebyggandet rådets undersökning visar att förtroendet för rättsväsendet och polisen är stort. En förkrossande majoritet av svenska folket utsätts aldrig för brott och allt färre oroar sig över den brottslighet som finns. Vardagen lunkar på ganska lugnt.

Det är en positiv utveckling värd att bejaka och berätta om. Äntligen en motbild till domedagspredikanterna. Kan fler poliser dessutom klara upp fler vardagsbrott som inbrott och stöld kan det bli ännu bättre.