Delal Sindy är uppvuxen i Karlstad och det var i oktober 2014 som hon satte sig på flyget till Kurdistan, för det hon då trodde skulle bli en några veckor lång volontärresa. Först fjorton månader senare kom hon tillbaka till Sverige igen.

– Jag tänkte åka hem flera gånger, men det kom alltid någonting emellan och ju längre tiden gick desto fler anledningar fick jag till att stanna, säger hon.

I sju månader jobbade hon på en internationell hjälporganisation i flyktinglägren i staden Zakho. Staden ligger i den kurdiska delen av norra Irak, precis intill den turkiska gränsen och i Zakho finns idag omkring 200 000 flyktingar. De flesta tillhör den religiösa minoriteten kurdiska yazidier och har tvingats fly närområdet från IS.

– Det är en stad som är lika stor om Karlstad och det är flyktingar överallt, säger Delal Sindy.

I augusti 2014 invaderade IS den närliggande staden Shingal i norra Irak. Kvinnor och flickor tillfångatogs av IS och såldes sedan som sexslavar till IS-soldater. Det var när nyheten om invasionen nådde Delal som hon bestämde sig för att hjälpa till.

– Jag var bara tvungen att göra någonting så jag sa upp mig från jobbet och köpte en flygbiljett till Kurdistan, säger hon.

Efter någon månad på plats i Zakho, där hon har egna släktingar, kom hon i kontakt med familjer vars kvinnliga medlemmar förts bort av IS. I takt med att flera av dem lyckats fly från fångenskapen började Delal bygga upp en samtalsgrupp.

Till slut bestod gruppen av ett femtontal tjejer mellan 13 och 27 år som alla hade det gemensamt att de sålts som sexslavar till IS-soldater.

– De flesta tjejerna var gravida när de lyckades fly. Innan de sålts till IS hade de aldrig haft sex, de förlorade sina oskulder under upprepade våldtäkter, säger Delal Sindy.

I gruppen stöttade tjejerna varandra för att bearbeta det som hänt och för att kunna gå vidare i livet.

– De kände jättemycket skuld och många ville ta livet av sig, säger Delal.

Vad som skulle bli några veckor blev snabbt ett år och när Delal nu är hemma i Karlstad igen planerar hon redan att åka tillbaka till Zakho.

– Jag har just startat en egen organisation som heter Act for change och jag vill skapa ett volontärprogram så att svenskar kan resa till Kurdistan och hjälpa till, säger hon.

Delal berättar att hon brinner särskilt för flickor och kvinnors situation och under sin tid i staden Zakho växte också en idé om att göra en dokumentärfilm fram.

– Den berättar de här flickornas historia. Jag har gjort den för att göra deras röst hörd, säger Delal Sindy.

Och det är flickorna och kvinnorna som flytt från IS som håller henne motiverad till att arbeta vidare.

– Jag har en anledning till att gå upp varje morgon nu. Jag gör det för de här tjejerna och för att hjälpen ska nå dem, säger hon. Jag känner att jag är ämnad för att hjälpa människor.

Och när Delal Sindy nu planerar nästa resa till Zakho vill hon samtidigt inspirera och engagera andra.

– Jag har sett att jag kan göra skillnad och vill få andra människor att göra någonting för att förändra. Vi kan inte bara sitta och se på, vi måste vara den förändring vi vill se, säger hon.