– Vi vill verkligen uppmana de som känt sig ofredade eller sexuellt ofredade att anmäla, så att vi har en chans att utreda det här, säger Tommy Lindh, polisens presstalesman.
Polisens yttre befäl under nyårsnatten har liksom vid andra större tillställningar lämnat en redogörelse över kvällen. I den finns de inslag som polisen i Värmland sett vid några andra större, offentliga tillställningar sedan en tid tillbaka.
– Det drar runt stora grupperingar av yngre män med ganska hög svansföring, som kaxar upp sig mot andra ungdomar och som intresserar sig lite väl offensivt för unga flickor. Polisens uppfattning är att det handlar om ensamkommande flyktingbarn, säger Tommy Lindh.
Det var under söndagen som Dagens Nyheter kunde berätta att till synes samordnade ofredanden mot unga flickor har skett vid flera tillfällen under musikfestivalen ”We are Sthlm” i Kungsträdgården. De interna promemorior som upprättades av poliser på plats, som vittnade om många systematiska sexuella ofredanden, nådde inte allmänheten utan i pressmeddelanden konstaterades endast att festivalerna gått lugnt tillväga. Detta trots att polisen avvisat 200 yngre män från festivalområdet för att freda de kvinnliga besökarna.
Händelserna i Karlstad under nyårsnatten är inte av den omfattningen, understryker Tommy Lindh. Men beröringspunkterna är flera.
– Som att det är större grupperingar av yngre män som uppträder närgånget mot unga flickor, säger han och menar att problemet är att polisen inte ser när ofredandena eller de sexuella ofredandena inträffar, utan flickorna har sökt skydd hos de poliser som befunnit sig på platsen och berättat för dem vad de utsatts för.
– Vi har inte upprättat några anmälningar från nyårsnatten om vare sig sexuella ofredanden eller ofredanden. Det är väl så att benägenheten att anmäla inte är särskilt hög. Vi vill verkligen uppmana de som känner att de utsatts att anmäla, så vi får en chans att utreda.
Befälens reflektioner lämnas vidare till chefer för att de ska få kännedom om händelserna.
– Jag vill poängtera att vi från polisens sida ser mycket allvarligt på det här. Det är en ganska ny företeelse och det är allvarligt. Det är något som många samhällsaktörer måste ta tag i, från skolan till de som arbetar med ensamkommande flyktingbarn, säger Tommy Lindh.