– Vi måste gå till botten med det här. Vi kommer att överlämna det i första hand till internutredningen för att se om felaktigheter eller brott har begåtts, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Statsminister Stefan Löfven kallar det inträffade ett dubbelt svek mot unga kvinnor och förutsätter att polisen nu går till botten med vad som hänt:

– Det ena är att brott inte har blivit lagförda, det andra är att polisen inte har informerat om det, säger han och menar att det är stort problem, både för de drabbade och hela landet.

Statsministern fördömer också att polisen av politiska skäl skulle ha valt att ligga lågt om det hela, vilket en polisman uppgivit.

Dagens Nyheter har tagit del av polisens PM där det bland annat talas om "yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet" vid festivalen We are Sthlm i somras. Enligt tidningens källor var gärningsmännen ofta unga utländska män som kommit till landet utan föräldrar. Men uppgifterna har inte kommit till allmänhetens kännedom. Poliser som DN pratat med uppger att de undviker att rapportera om händelser som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund.

TT: Vågar inte polisen tala om brott som begås av asylsökande och invandrare?

– Jo, vi vågar tala om allt som är relevant på samma sätt som medierna vågar berätta allt som är relevant. Är etnicitet relevant, då berättar vi det, säger Dan Eliasson.

Stockholmspolisen gjorde fel när man inte berättade om de sexuella övergreppen, tycker presschefen Varg Gyllander. Men han vänder sig mot påståenden om att polisen medvetet skulle ha mörkat händelserna.

– För vi gör inte det. Däremot gör vi hela tiden urval och avvägningar och de kan landa fel. Vi har misslyckats i kommunikationen, men jag vill inte kalla det mörkning.

Även på politisk nivå i Stockholms stad har man varit medveten om övergreppen på We are Sthlm.

– Men det är ingen som har försökt dölja det. Staden har sett det här som ett problem och byggt upp säkerhetsorganisationen kontinuerligt, säger kulturborgarrådet Roger Mogert.

Inför sommarens festival räknar han med att säkerheten måste förstärkas ytterligare, bland annat överväger man kameraövervakning och ökad belysning på evenemangsområdet.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har reagerat "väldigt starkt" på rapporterna om sexuella övergrepp.

– Nu är det viktigt att det kommer fram vad polisen har gjort och vad som faktiskt har hänt och att polisen vidtar åtgärder så att något liknande absolut inte kan hända igen, säger hon.

Under festivalen We are Sthlm 2015 gjordes totalt 19 anmälningar om sexuellt ofredande.

Fjorton anmälningar gäller sexuellt ofredande mot flicka under 15 år.

Fem anmälningar gäller sexuellt ofredande mot flicka 15–17 år.

Anmälningar per dag:

Datum Antal

11/8 3

12/8 7

13/8 5

15/8 4

I samband med festivalen anmäldes också en fullbordad våldtäkt i anslutning till festivalområdet.

Under festivalen We are Stockholm 2014 gjordes totalt 17 anmälningar.

Tio anmälningar gäller sexuellt ofredande mot flicka under 15 år

Fem anmälningar gäller sexuellt ofredande mot flicka 15-17 år.

Två anmälningar gäller sexuellt ofredande mot kvinna 18 år eller äldre.

Anmälningar per dag:

Datum Antal

12/8 2

13/8 3

14/8 3

15/8 3

16/8 6

I samband med festivalen anmäldes också en fullbordad våldtäkt mot flicka 15-17 år.

Källa: Polisen

TEXT: TT