Det är förslaget som Värmlandstrafik hoppas ska sätta snurr på tillväxten och utvecklingen i länet.

Enda haken? En merkostnad på 30 miljoner kronor.

Förslaget som presenterades på en presskonferens på måndagen är resultatet av långa diskussioner med NSB, norska motsvarigheten till SJ. Att få till en samverkan om trafik med dem har tidigare varit svårt – men nyligen släppte proppen.

Och det tack vare Tågkompaniet.

– Det underlättar ju verkligen att Tågkompaniet är ett helägt svenskt dotterbolag till NSB, och att NSB:s persontrafikdirektör Tom Ingulstad också är styrelseordförande för Tågkompaniet. Det var han som kom tillbaka med det här förslaget till lösning i somras, berättar Lars Bull, vd för Värmlandstrafik.

Och hur ser det då ut?

Jo, åtta av de 16 NSB-tåg som i dag kör sträckan Oslo-Kongsvinger utökar resan över gränsen och till Karlstad. Det innebär åtta avgångar från Karlstad till Oslo: varannan heltimme från 06.00 till 20.00. I dag kör SJ tre dagliga snabbtåg sträckan Stockholm Oslo, och Värmlandstrafiks tåg går till Kongsvinger där det blir byte.

Samtidigt utökas också dubbelturerna till Örebro, åtta stycken med tvåtimmars mellanrum. Vartannat tåg från Karlstad till Kristinehamn fortsätter vidare till Örebro.

Ett tredje led i förändringen är att Torsby får åtta dubbelturer mot sju i dag, och det blir 16 dubbelturer till Sunne (13 i dag).

Värmlandstrafiks styrelse tog beslutet att gå vidare med det hela i fredags. Men det viktigaste återstår: klartecken från ägarna (landstinget och kommunerna i länet). Merkostnaden blir 30 miljoner kronor, att jämföra med totaltnotan för 2016 som är 411 miljoner.

Styrelseordförande för Värmlandstrafik är Mikael Dahlkvist:

– Vi är mycket väl medvetna om att landstinget och flera kommuner har det tufft ekonomiskt, men jag tror det här skulle ge stora positiva effekter för hela länet. Både Oslo och Örebro är starka tillväxtregioner och det här skulle ge bättre möjligheter att pendla och stärka näringslivet.

Lars Bull fyller i:

– 30 miljoner är också billigt, med tanke på vad vi får för pengarna. Varannantimmestrafik gör att vi kan effektivisera trafiken och faktiskt bara använda 11 tåg mot 14 tidigare. Vilket gör att vi får bättre marginaler och färre ersättningsbussar.

En första remissrunda går nu ut till ägarna, och slutgiltigt beslut fattas i regionfullmäktige i april.