Ola Stinnerbom är årets första gästutställare hos Lars Lerin på Sandgrund i Karlstad. Han är allkonstnär, främst verksam som dansare och koreograf men även sameslöjdare, musiker – och trummakare.

Till grund för hans trummor ligger den samiska hantverkstraditionen och den arktiska shamantrumman.

– De trummorna har man stulit från samerna för att sedan göra dem till museiföremål. De får vi inte tillbaka. Så jag tänkte att vi skiter väl i dem och gör nya trummor. Jag har ledsnat lite på att samerna ofta hamnar i en offerroll. Man kan ju göra något åt det också, säger Ola Stinnerbom.

Lokalen är fylld av stora trummor, ingen den andra lik. Ola Stinnerbom uppskattar att han gjort ett 60-tal, men mycket renskinn har spruckit på vägen.

– Det är det största problemet. Skinnet spricker lätt och går sönder. Olivolja visade sig vara lösningen, jag häller på hur många liter som helst för att trummorna ska bli mjuka och levande. Det är ingen skillnad på ett skinn och vår egen hud. Tar vi inte hand om den så går den sönder.

Det har tagit ett decennium för Ola Stinnerbom att lära sig hantverket. Det finns inga genvägar och är väldigt lätt att göra fel, berättar han. Ola tar sedan fram en kopia av en beslagtagen traditionell trumma som fungerade som spåinstrument. Den funkar inte lika bra att spela på som hans egna trummor.

– Man pratar om att trumman är den samiska bibeln, ett redskap för att se in i framtiden. Men jag vill hitta instrumentet i trumman.

För att göra det utgår han från jojken.

– Jag försöker hitta samma sätt att spela på för att få ett samiskt uttryck. Det är en lång process där man jobbar mot den samiska publiken. Responsen från dem gör att man kan hitta något som kan upplevas som samiskt.

• Hur har det här projektet mottagits?

– Både ock. Från samiskt håll var man först väldigt skeptisk. De är lite rädda för att man ska dra upp den gamla spåkulturen, det församiska förhållandet till riten och ritualen. Men ju mer jag har hållit på och betonat att jag vill återinföra ett kulturarv, desto mer har de mjuknat. Fast mest jobbar jag mot ungdomar. Det tar en timme att lära dem spela på trummorna.

Han tycker att det är viktigt att blanda in moderna element.

– Om vi inte får använda kulturen av i dag och pumpa in det som är modernt och känns rätt för oss, då är kulturen död. Då blir det museikultur, som tyvärr ofta samisk kultur har blivit.

Utställningen öppnar i dag klockan 11 och står sedan fram till den 15 mars.