Jesper Stålheim firade jul hemma på Hammarö och VF-sporten passade på att träffa det värmländska OS-hoppet vid Mörudden. Det var där seglingskarriären en gång i tiden började – och det är där vi brukar fotografera laserseglaren de få gånger han befinner sig i Värmland.
– Här har det blivit några bilder här genom åren, säger Stålheim och ler.
Värmlänningen har numera basen i skånska Landskrona för att ha nära till sonen Malcolm, 1,5 år, som främst bor i Klippan med sin mamma.
– Jag är inte ofta hemma på Hammarö nuförtiden. Jag bodde förvisso här i början av året men i somras var jag bara hemma i två dagar. 2016 blir det nog inte så mycket mer.
• Vad har det inneburit för dig att bli pappa?
– Jag lever ett mindre egocentriskt liv. Det har varit lite mer stress, men jag börjar få rätt bra ordning på det, säger Stålheim som har mer än 200 resdagar per år.
Dagen till ära är det så långt ifrån ett idylliskt seglarväder man kan tänka sig, några minusgrader och full snöstorm. Hyfsade kontraster för Stålheim som reste hem till kylan från 40-gradig värme på träningslägret i Rio.
– Jag har varit där sju gånger och tränat hittills. En gång 2013, tre gånger 2014 och tre gånger 2015, berättar seglaren som har tillbringat mellan tio och tjugo dagar i Brasilien varje gång, säger Jesper Stålheim.
Det är nödvändig träning inför vad som förhoppningsvis komma skall.
– Det är det svåraste ställe jag har seglat på.
• Varför?
– I Rio är det mycket strömmar inne i bukten och seglingen påverkas även väldigt mycket av hur det ser hur ut typografiskt, det påverkar vinden mycket. I Rio har vi ”Sockertoppen” och alla andra berg runt omkring vilket gör det väldigt komplext. Dessutom är det tidvatten och banområdena lite längre ut är på öppet hav med stora dyningar och vågor som studsar mot bergen. Det är lite kaotiskt.
• Får ni träna på banorna som ska användas i OS?
– Ja, det är samma som kommer att användas. Det finns fem, sex olika banområden. Men i bukten är det inte avstängt som det kommer att vara under OS, det far massa fartyg där nu.
• Är alla seglare där och tränar?
– Ja, alla som kommer att ha något i OS att göra är där. De 30 bästa i världen ungefär.
Jesper Stålheim hade stora framgångar 2013 och var tvåa på världsrankingen i oktober.
2014 och 2015 var tyngre för värmlänningen som nu har halkat ned till en tolfteplats. Det är också troligen därför något klartecken för hans OS-start inte har kommit än.
– Jag misslyckades i de två viktigaste tävlingarna, VM och för-OS. Jag blev 16:e och 17:e där och för-OS var det riktiga bottennappet för året. Jag seglade dåligt och tog dåliga beslut. Hade jag gjort topp tio-resultat hade jag nog redan blivit uttagen.
– Men förutom de tävlingarna var det en ganska bra säsong. Jag var topp tio i de flesta tävlingarna och slogs om medalj i fyra.
• Var det nyttigt med lite motgångar?
– Ja, det är det ju. En liten väckarklocka och man får tänka över vad man håller på med. Jag är ju bevisligen inte bäst och det är det jag vill vara.
• Hur dåligt ska det gå för att du inte ska få vara med i OS?
– Det ska nog en del till, att jag är utanför topp tio i alla tävlingar. Det skulle vara väldigt jobbigt att inte bli uttagen, men jag har inte tänkt på det faktiskt.
27-åringen var aktuell även för OS i London 2012 men fick den gången se den svenska platsen gå till Rasmus Myrgren som sedermera tog brons.
Nu är Stålheim för närvarande ohotad etta i Sverige.
– Jag hade tidigt siktet inställt mot OS 2016 men när det började gå bra inför London hoppades jag så klart att det skulle bli OS-debut redan då. Det var en besvikelse att missa, men jag visste att jag slog ur underläge. Jag förstod dessutom inte hur viktigt det är att vara med i topp- och talangprogrammet, säger Stålheim som fick en plats i slutet av 2012.
SOK:s stöd gör att han kan vistas så mycket utomlands för att träna som han gör.
– De står för all utlandsträning egentligen och bidragen gör att jag klarar av att ha en lägenhet hemma i Sverige. Slår man ihop allt är det ganska mycket pengar det handlar om.
Trots framgångarna kommer 2016 bli det sista i laserklassen för Stålheim – åtminstone för en tid.
En satsning med bland andra Max Salminen, tidigare OS-guldmedaljör i starbåt med värmländske Fredrik Lööf och uttagen till årets OS i finnjolle, är på väg att sjösättas.
Det handlar om en satsning i matchracing med en M32-katamaran.
– På sikt är VM i matchracing och matchracingtouren målet, men i början är det den skandinaviska serien som gäller.
M32 är ingen olympisk klass men innebär troligen en stabilare ekonomisk grund att stå på för seglaren.
– Det finns ganska bra karriärmöjligheter, kanske den bästa. Matchracingtouren är ett väldigt tilltalande koncept.
Samtidigt är det inte uteslutet att det blir fler OS-satsningar.
– Jag kommer nog att fortsätta med någon olympisk klass. Det kan bli laser, men jag har seglat den klassen sedan 2004 så det börjar bli några år i samma båt. Det kan vara kul att göra något annat.
Stålheim ser inte heller att några sabbatsår skulle förstöra chanser för ett eventuellt OS-deltagande 2020.
– Jag är säker på att det skulle gå att återvända till laser och kunna göra en okej satsning på två år.
2016 kommer att innebära mängder av resor och inte mindre än tre stora mästerskap finns inplanerade för värmlänningen; EM på Kanarieöarna i början av mars, VM i Mexiko i maj och därefter OS i Rio i augusti.
2016 inleds med en 20 dagar lång vistelse i Miami, Florida, där även säsongens första världscuptävling avgörs i slutet av månaden.
Jesper Stålheim är hoppfull om att göra sin bästa säsong någonsin.
– Jag har utvecklats hela tiden och även om 2013 resultatmässigt var bättre än 2015 så tycker jag att det går åt rätt håll, jag gör ganska mycket bra grejer. Jag är positivt inställd och hoppas att bygga på självförtroendet fram till OS. Det ska bli ett spännande år.
Fakta | Jesper Stålheim
• Ålder: 27.
• Bor: Landskrona.
• Familj: Sonen Malcolm, 1,5 år.
• Yrke: Seglare.
• Klubb: Kungliga svenska segelsällskapet (KSSS).
• Coach: Fredrik Lassenius.
• Världsranking: 12.
• Aktuell: Värmländskt OS-hopp som har ett hektiskt tävlingsår framför sig.