En dryg vecka återstår till jul när VF gör ett nedslag i det pågående 400-miljonerkronorsprojektet. Några minusgrader har åtminstone tillfälligt lagt en frostkant på den nya, 45 meter breda passagen från vägen till Randviken och drygt fyra kilometer västerut.

De sista arbetena för entreprenören Segermo innan julvilan handlar om att spränga bort sten i trakterna av Försvarsmaktens gamla förråd.

– 130 000 kubikmeter ska bort totalt, men det är faktiskt inte så mycket på en så här lång sträcka, säger projektledaren Martin Bergvall.

– Nere i Bohuslän kan det lätt bli en halv miljon kubik, fyller byggplatsuppföljare Lennart Hjärn i.

Från byggstarten i september har också en hel del annat hunnits med. Somligt fullt synligt för trafikanterna som susar förbi på Europavägen: på vardera sidan av den befintliga vägsträcka som ska byggas om har en mängd tallar tagits ned.

Den nya vägen ska bli mycket bredare – 21,5 meter – för att få plats med två filer i vardera riktning. Vilket kräver en utökad trädfri säkerhetszon.

– Det har blivit rätt många hektar skog som fällts. Men totalt sett är det riktigt bra markförhållanden, vi har inte stött på några större bekymmer som påverkar tidsschemat, säger Martin Bergvall.

Han fick annars en minst sagt turbulent start på sin tid som huvudansvarig för vägomdragningen. Strax efter att kommunstyrelsens ordförande i Karlstad Per-Samuel Nisser, Tomas Riste från Region Värmland och Trafikverkets regiondirektör Håkan Wennerström gjorde ett första yxhugg för satsningen hände det som inte fick hända.

Tre stora olyckor på två veckor. Fyra döda, tre allvarligt skadade.

Det tvingade också fram flera akuta åtgärder: bland annat sänktes hastigheten till 80 kilometer i timmen, och varnande skyltar sattes upp.

– Trafiksäkerheten var ju redan innan dess en av huvudanledningarna till att bygga om den här vägsträckan, och de här olyckorna underströk det ytterligare. Det är otroligt tragiskt. Varför det hände, alltså flera så allvarliga olyckor på så kort tid, har jag fortfarande inget svar på, säger Bergvall.

Med den nya 2+2-vägen ska dock liknande tragedier förhoppningsvis förpassas till historien.

Och dessutom ska även Sörmons vattentäkt kunna leva lite säkrare. En rapport som visade att en läckt bränsletank på fel ställe skulle kunna sabotera Karlstads och Hammarös färskvattentillförsel var det som fick Karlstads kommun att förskottera pengar till projektet. Annars hade det troligen dröjt fyra-fem år till.

Nu dras vägen precis söder om skyddsområdet kring vattentäkten – men det är inte helt okomplicerat:

Annika Granath är miljöbyggledare:

– Sörmon är ett väldigt känsligt område i och med att det är en grundvattentäkt, men där vi står nu gränsar vi också till Kattfjordens ytvattentäkt. Mindre vattendrag löper härifrån och hela vägen ut i Vänern. Vilket gör att vi måste vara försiktiga.

Det innebär bland annat att prover tas under hela projektets gång, för att se till att inte man inte påverkar ekosystemen. Man ställer också krav på entreprenören om att bara använda biologiskt nedbrytbart drivmedel, och har en förhöjd beredskap om läckor ändå skulle inträffa.

Under 2016 fortsätter nu bygget, bland annat med de stora vägbroar som byggs dels vid Björkåsmotet, dels vid avfarten mot Randviken. De rastplatser som finns längre bort mot Karlstad tas så småningom bort till förmån för en stor, ny rastplats vid de försvarsförråd som just nu rivs.

Till sommaren kommer sedan trafikanterna att märka av det hela mer tydligt:

– Då börjar vi arbetet med att bredda den befintliga sträckan. Vi kommer att kunna arbeta parallellt med trafiken till stor del, men det blir nog sänkt hastighet under några månader.

Ett år senare, sensommaren 2017, räknar Martin Bergvall med att släppa på trafiken på den nya vägsträckningen. Då återstår en del slutarbete, bland annat med den framtida cykelväg som blir kvar av de fyra-fem kilometer E18 som byggs bort.

Dessutom ska man färdigställa de vilda djurens favoritdel av projektet: faunapassagen.

– Det blir en ungefär 15 meter bred bro över E18 som kommer att se naturlig ut. Jag vet inte om vi planterar träd eller buskar där, men det blir stigar och gräs i alla fall.

Vilka djur ska använda den?

– Allt från småvilt som grävling, räv, hare till rådjur, vildsvin och älg. Och människor förstås. Det här är ju ett friluftsområde och folk ska kunna ta sig över på ett bra och säkert sätt, säger Martin Bergvall.