Listans 99 lantisar är utvalda av tidningen Land och dess läsare. På första plats som Årets lantis, blev prinsessan Sofia, hertiginna av Värmland.

En annan lantis är värmlänningen Morgan Östlund från Finnskog, ordförande i Finnskoga Motorklubb, som lockade 40 000 besökare till Höljes när de arrangerade en deltävling i rallycross-VM.

Hur känns det att vara en av årets lantisar?

- Det var överraskande, men positivt så klart. Allt stöd man får för sitt engagemang är bara positivt, säger Morgan Östlund.

När VF når honom är han precis på väg med flyget till ett möte i Finland, för att förbereda nästa rallysäsong.

- Rallyt går i ett, säger han.

En annan lantis som har fått stor respons på sitt engagemang är frisören Johanna Kjelknes från Ekshärad. Tillsammans med sina kollegor genomförde hon en insamling till Barncancerfonden sedan många kunder drabbats av cancer.

Visste du att du hade utsetts till en av årets lantisar?

- Nej men gud va kul! Det visste jag inte. Det är kul att någon tycker att det man gör är bra. "Lantis", det passar mig för jag är verkligen trogen min hembyggd.

Johanna Kjelknes berättar att hon har fått flera mejl från föräldrar till sjuka barn som talar om hur mycket insamlingen har betytt för dem.

- Det är väldigt roligt, för man ser ju att det man gör är något bra, det var ju inte tanken, men jag har fått en sådan otrolig respons. Man blir alldeles varm i hjärtat. Och inspirerad att göra mer så klart, säger hon.

Fler värmlänningar på lantislistan är Leif Svensson, Ekshärad, en av arrangörerna bakom Skoga bygdegårds danskvällar. Även Sara Johansson, Karlstad, programledare i P4 Värmland som lyfter fram evenemang och profiler på landsbygden.

Anki Haraldsson och Camilla Classon, Torsby, har fått en plats för kokboken Från raggarkorv till älgfilé, som är gjord tillsammans med den värmländska ortens mest kända profiler. Också fotbollsspelaren Mimmi Larsson från Torsby, platsar listan med det avgörande målet som räddade kvar Mallbacken i allsvenskan.

Med på listan är Per Westlund och Ann Forsberg från i föreningen Ölme Fiber i Kristinehamn som fixade bredband till 700 av Ölmes 800 fastigheter. Och Pernilla Staf, Rudskoga, invigde en egenbyggd cykelbana som gör det säkrare för barn att ta sig till skolan.

Sist men inte minst Lennart Larsson, Brunskog, utbildare på MSB som startade insamlingen Levande landsbygd i Takene och Skog till grannens nybyggda ladugård som delvis förstördes i en brand.