Det var vid sjutiden på torsdagsmorgonen som det hände, det som ingen som jobbar med snötillverkning vill vara med om. Särskilt i så bister temperatur. Olle Fernqvist, Sara Niemi och Erika Niemi var redan ganska möra efter en lång natts bevakning vid Dömlebacken.

– Vi var ju tvungen ut nästan varje timme och rensa bort is från munstyckena, de slammar igen snabbt när det är så kallt. Men att bli utan ström är ännu värre – och den kom inte tillbaka förrän vid elva, berättar Olle.

Gänget fick försöka tömma slangarna på vatten, och direkt när strömmen kom tillbaka åkte värmepistoler och kupévärmare fram för att töa upp munstyckena.

En halv dag av tillverkning till spillo, alltså – men Monica Fernqvist, kassör i Deje Alpina Klubb är inte orolig. Så pass mycket snö har ändå hunnit komma på plats under veckan, menar hon:

– Vi fick ju ett enormt lyft inför förra vintern, då vi fick en ny vattenstam från ån med tredubbel kapacitet. Nu fixar vi den snö som behövs till hela anläggningen på lite drygt en vecka, det kunde ta 20-25 dygn tidigare. Dessutom sparar vi mycket ström.

Nu på lördag kan klubben därför öppna backen för allmänheten. Inte särskilt mycket senare än i fjol, då premiäråken gjordes 3 januari.

Och ganska precis på samma vis ser det ut även på övriga mindre anläggningar i södra Värmland. Rackstadbacken i Arvika, Ålviksbacken i Grums, Frykstabacken i Kil och Bryngfjordsbacken i Karlstad: allihop slår upp sina portar på lördagen.

Den som vill lufta slalomskidorna behöver alltså inte längre ta sig till Valfjället, Ski Sunne, Hovfjället eller Branäs.

– Det som är extra bra är att det faktiskt ligger lite drygt en decimeter snö på backen, det gör susen för att folk ska bli sugna på att åka, säger Monica Fernqvist.

 

 

Fakta | Läget i länets sydligaste skidbackar

• Bryngfjordsbacken, Karlstad: Öppnar delar av backen 9 januari. Snökanonerna har körts sedan förra helgen, men på grund av begränsad pumpkapacitet måste man lägga snö i sektioner. Nästa vecka ska hela anläggningen vara färdigpreparerad.

• Ålviksbacken, Grums: Öppnar stora backen 9 januari. 13 snökanoner jobbar för högtryck, men pistningen tar lite tid med enbart ideell kraft. Hela anläggningen klar i början/mitten av nästa vecka.

• Frykstabacken, Kil: Öppnar familjebacken 9 januari, tävlingsbacken följer dagarna senare. Har kunnat producera stora mängder snö senaste veckan.

• Rackstadbacken, Arvika: Öppnar stora nedfarten 9 januari, hopparken intill blir troligen klar i början av nästa vecka om väderprognoserna håller vad de lovat.